PUBLICITÉ

Borderline-persoonlijkheid

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano op 15/10/2012 - 11h58
-A +A

De borderline-persoonlijkheid, kortweg borderline, is een van de tien persoonlijkheidsstoornissen die worden beschreven in de DSM-IV (Diagnostic Statistic Manual) van geestesziekten.

Het ziektebeeld komt voor bij 1 tot 3% van de bevolking, en dan vooral bij vrouwen (75% van de gevallen). De term borderline betekent letterlijk ‘grens’. Vroeger werd namelijk verondersteld dat de stoornis zich in het gebied tussen neurose en psychose bevond. Men ging er met andere woorden van uit dat de zieke zich op de grens van de waanzin bevond.

Nu denken we daar anders over, omdat we de drijfveren van het handelen en het gedrag van de zieke beter begrijpen.

 

PUB

Een persoonlijkheid die lijdt

Marion is getrouwd, maar samenleven met haar man is allesbehalve gemakkelijk. Marion is enorm onderdanig en afhankelijk, doet niets zonder haar man en de gedachte dat hij haar zou kunnen verlaten, vervult haar continu met angst. Ze is erg prikkelbaar en barst soms voor een kleinigheid uit in woede.

Ze weet het ook: "Mijn woedeaanvallen zijn buiten proportie, maar ze hebben wel een aanleiding", zegt ze. Soms is ze minzaam en ziet ze haar man als haar redder. Maar soms behandelt ze hem als iemand die haar vervolgt , terwijl hij net alles doet om haar te helpen.

Marion heeft een allesbehalve fijne kindertijd gehad. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze nog geen zeven was. Ze heeft haar vader zo goed als nooit meer teruggezien. Hij heeft haar in de steek gelaten. Haar moeder kreeg de ene vriend na de andere en die waren niet echt lief voor het dochtertje. Een ervan heeft haar zelfs een keer bepoteld.

Diep in zichzelf voelt Marion zich triest, door haar eetbuien geeft ze gemakkelijk te veel geld uit aan eten en ze heeft zichzelf een tijdlang verminkt door krassen te maken in haar armen….

Wat zijn de 9 criteria van de DSM-IV die wijzen op een borderline-persoonlijkheid?

Marion lijdt aan de borderline-persoonlijkheidsstoornis. De diagnose van deze persoonlijkheidsstoornis wordt gesteld als 5 van de 9 criteria vervuld zijn. Ze moeten door een psychiater worden vastgesteld, want het is niet evident om zichzelf te diagnosticeren.

De stoornissen moeten constant aanwezig zijn en niet in opstoten. Iedereen kan immers woedeaanvallen of een gebrek aan zelfvertrouwen hebben of bij momenten heel impulsief zijn. In de borderline-persoonlijkheidsstoornis zijn de beschreven symptomen continu aanwezig en lijdt de persoon in kwestie eronder.

De 9 criteria:

  • Emotioneel labiel door wisselende stemmingen.
  • Intense woedeaanvallen of problemen om de woede te beheersen.
  • Chronische gevoelens van leegheid.
  • Regelmatig suïcidaal of automutilerend gedrag of persoon dreigt hiermee.
  • Gevaarlijk impulsief op minstens twee van de volgende terreinen: geld verkwanselen, seks, drugs- of alcoholmisbruik, te veel of te weinig eten, gevaarlijk rijden.
  • Instabiele persoonlijke relaties, waarbij overdreven idealisatie en minachting elkaar afwisselen.
  • Grote angst bij de gedachte te worden verlaten en verwoede pogingen om die werkelijke of ingebeelde verlating te voorkomen.
  • Identiteitsprobleem, een uiterst labiel zelfbeeld.
  • Door stress veroorzaakte paranoïde ideeën of dissociatieve verschijnselen.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 16/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Catherine Solano le 15/10/2012 - 11h58
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Boulimie, meer dan een eetstoornis Geüpdatet op 15/05/2007 - 00h00

Boulimie is een eetstoornis die voorkomt bij 2% van alle vrouwen en bij 4 à 8 % van alle vrouwelijke studenten. De ziekte krijgt veel aandacht in de media, ook omdat het ideaal van de hyperslanke vrouw dat zowat overal te zien is steeds vaker onder v...

Een gemaskeerde depressie, het bestaat! Gepubliceerd op 27/10/2014 - 10h59

Depressie is een bekende ziekte. We definiëren ze met strikte criteria. Onze psyche is echter niet zo eenvoudig en kan niet zo simpel in hokjes worden gestopt. Ook een gemaskeerde depressie komt voor, dat wil zeggen verborgen achter totaal andere sig...

Wat is een persoonlijkheidsstoornis? Geüpdatet op 25/12/2007 - 00h00

Een persoonlijkheidsstoornis is een manier van psychisch functioneren die heel negatieve gevolgen heeft voor het leven van de persoon in kwestie. Het gaat niet enkel om kleine psychische afwijkingen, of om gewoonten die ons een beetje hinderen.

Als gokken een verslaving wordt... Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Wie heeft nog nooit rillingen gekregen bij het horen van de geldstukken die uit een gokautomaat vallen? Wie heeft nog nooit een lotje gekocht in de hoop multimiljonair te worden? Kansspelen (Tiercé, Lotto, casino, enz.) kunnen een stukje droom en hoo...

Meer artikels