PUBLICITÉ

Boezemfibrilleren vergroot de kans op een CVA

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 12h47
-A +A

Kent u de verschillende hartritmestoornissen? De meest voorkomende en de gevaarlijkste is boezemfibrilleren, ook bekend als voorkamerfibrilleren. Het fenomeen vervijfvoudigt uw kans op een CVA. We verkennen de verbanden tussen deze beide risico’s.

PUB

Boezemfibrilleren vergroot de kans op een CVA

Met een risico maal factor vijf is boezemfibrilleren een van de belangrijkste oorzaken van cerebrovasculaire accidenten of CVA’s. Dr. Mairesse is cardioloog in de ‘Cliniques du Sud-Luxembourg’ en ex-voorzitter van de Belgian Heart Rhythm Association: “Geschat wordt dat een op de zes CVA’s te wijten is aan boezemfibrilleren, maar het reële aantal ligt waarschijnlijk nog hoger. Een derde van de patiënten ontwikkelt bij boezemfibrilleren namelijk geen enkel symptoom, we mogen er dus logischerwijs van uitgaan dat sommige CVA’s zich voordoen bij mensen bij wie nog geen diagnose van boezemfibrilleren was gesteld.”

Om de link beter te begrijpen, moet u zich een hart voorstellen dat onderhevig is aan boezemfibrilleren. De twee hartboezems - samen vormen ze het bovenste gedeelte van het hart, waar het bloed uit de aders samenstroomt - beginnen zachtjes en onregelmatig te kloppen. Het gevolg is dat het bloed niet meer op correcte wijze naar de hartkamers wordt gepompt om vandaar naar de slagaders te worden teruggestuurd en zo verder het lichaam rond te worden gestuwd.

Maar als het bloed stagneert, kan het gaan stollen en kunnen er zich klonters vormen waardoor een bloedvat verstopt kan raken. Als dat zich voordoet in een bloedvat in de hersenen, spreken we van een beroerte of CVA.

Boezemfibrilleren: wat zijn de oplossingen om de kans op een CVA te verkleinen?

Het is van cruciaal belang dat u naar de huisarts gaat als u symptomen van boezemfibrilleren ondervindt. Maar ook als er geen symptomen optreden, kan het nuttig zijn om u vanaf uw zestigste of vijfenzestigste te laten screenen. Als daarbij kamerfibrilleren wordt opgespoord, zijn er twee manieren om een CVA te voorkomen:

  • Het bloed vloeibaarder maken om de kans op de vorming van een bloedklonter te verkleinen. Aspirine volstaat daarvoor niet, u moet dan echte bloedverdunners nemen.
  • En ook het boezemfibrilleren zelf behandelen. Er bestaan medicijnen die de hartslag kunnen vertragen of weer regelmatig krijgen. Er kan ook een pacemaker worden geplaatst als de hartslag te traag is, en eventueel kan men het hart opereren om de elektrische prikkels die het fibrilleren uitlokken uit te schakelen. Daarvoor worden er met hitte (verbranding) kleine weefselbeschadigingen aangebracht.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/06/2016 - 12h40 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/02/2017 - 12h47
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn de symptomen van boezemfibrilleren? Geüpdatet op 22/04/2013 - 10h23

Hebt u last van hartkloppingen, een versnelde hartslag, onregelmatige samentrekkingen of ademnood? Misschien lijdt u wel aan boezemfibrilleren? Boezemfibrilleren, ook wel voorkamerfibrillatie genoemd, is de meest voorkomende hartritmestoornis . Maar...

CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

Meer artikels