PUBLICITÉ

Boekentassen: opgelet voor rugpijn!

Geüpdatet door Julie Van Rossom, gezondheidsjournaliste op 13/08/2012 - 14h49
-A +A

Staat u op het punt om een boekentas te kopen voor uw kind? Kies hem dan niet lichtvaardig! Kinderen die in hun groeifase een ongeschikte rugzak of tas dragen, kunnen later chronische rugpijn krijgen. Deze tips kunnen u helpen om de juiste keuze te maken.

PUB

Waarom is de keuze van de boekentas zo belangrijk voor de rug van uw kind?

Kinderen op schoolgaande leeftijd zitten de hele dag in de schoolbanken en die zijn niet altijd bevorderlijk voor een goede houding. Bovendien zijn tieners vaak verknocht aan hun pc, waardoor sport of buitenactiviteiten verwaarloosd worden. Hun rugspieren worden dus te weinig ontwikkeld. Daar komen nog de vaak te zware boekentassen bij die makkelijk slechte houdingen in de hand werken. Het is dus zonneklaar: de rug van onze kinderen wordt zwaar op de proef gesteld!

 

Hoe vroeger de pijn optreedt, hoe groter de kans dat ze op volwassen leeftijd chronisch wordt. Vandaag voor een goede boekentas kiezen, is dus investeren in de toekomstige gezondheid van uw kind!

 

Boekentassen die nefast zijn voor de rug

Zijn verboden: schooltassen die alleen aan een schouderriem of aan de hand gedragen kunnen worden.

 

Het gewicht moet gelijkmatig verdeeld zijn. Leg dus nooit een vrij zwaar voorwerp links of rechts in de boekentas. Zo kan de wervelkolom een goede houding aannemen.

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn boekentassen op wieltjes niet de ideale keuze. Kinderen moeten er zich namelijk voor draaien om ze voort te trekken. En omdat ze de tassen niet op hun rug dragen, hebben ze nogal de neiging om er te veel in te stoppen. Het meest geschikte type van boekentas zijn de gemengde modellen die zowel kunnen worden voortgetrokken als op de rug gedragen worden.

 

Initialement publié par Julie Van Rossom, gezondheidsjournaliste le 13/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Julie Van Rossom, gezondheidsjournaliste le 13/08/2012 - 14h49

Dit artikel  kwam tot stand met de bereidwillige hulp van Géraldine Vecoven, DO-osteopathie en lesgever aan de ULB en de SCOM.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Help uw kinderen hun rug te sparen Geüpdatet op 26/10/2009 - 00h00

We moeten op elke leeftijd zorg dragen voor onze rug , maar hoe vroeger we daarmee beginnen, hoe beter. Goede gewoonten moeten al van kleins af aan worden aangeleerd. Hoe zit het bij u thuis? Zitten uw kinderen mooi recht aan tafel? Nemen ze de juist...

Vijf criteria om een boekentas te kiezen Gepubliceerd op 29/08/2014 - 11h47

Een boekentas kiezen voor een kind is niet altijd makkelijk, want er bestaan veel modellen en prijscategorieën. Hebt u het er ook moeilijk mee? Dit zijn de belangrijkste criteria waarmee u rekening moet houden.

Leerlingen zijn geen lastdieren Geüpdatet op 21/09/2004 - 00h00

Meer dan 80 procent van de leerlingen torst een te zware boekentas. Hun boekenvracht weegt meer dan een tiende van hun eigen lichaamsgewicht. Volgepropte boekentassen en rugpijn: een onderzoek.

Meer artikels