PUBLICITÉ

Blokken zonder te blokkeren

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00
-A +A

Nu het zomer wordt, is het ook weer tijd om te blokken. Een moeilijke periode voor de studenten, maar ook voor hun naaste familieleden.

PUB
Overzicht

We gaan hier geen feilloze 'tips' geven om goed door de examens te geraken. Zo'n tips bestaan trouwens niet, behalve misschien regelmatig studeren. Wel geven we enkele tips, nl. wat studenten moeten doen en vooral laten.

Alles begint met een goede organisatie. De studenten zouden zeker moeten beginnen met het opstellen van een goede studieplanning. Het gezond verstand moet het daarbij halen op paniek en overbelasting, want die zijn contraproductief. De planning moet realistisch zijn en niet te zwaar. Studeer bijv. hoogstens 8 tot 10 uur per dag met pauzes van 10 tot 15 minuten om de 2 uur.

Variatie

Probeer variatie in de leerstof te brengen. Vakken die met elkaar verband houden, studeert u het best samen. Ook wordt aangeraden de tijd te nemen om te 'vergeten' wat men gestudeerd heeft. Met de examens voor de deur is dat uiteraard niet eenvoudig. Voorzie voldoende tijd voor de cursussen die u het minst graag doet of die het moeilijkst zijn. Trek op het einde van de dag een half uur uit om een balans op te maken van wat u hebt onthouden.Hang de planning op in de ruimte waar u studeert en breng uw omgeving op de hoogte. Deel de studie-uren in zoals u verkiest ('s morgens of 's avonds), maar verander het ritme niet! Het is immers goed te werken met een vast tijdschema. Vraag ook dat de maaltijden op een vast tijdstip worden geserveerd. Een maaltijd in gezinsverband of met vrienden werkt niet alleen ontspannend, maar biedt ook de gelegenheid om angsten te delen.Vermijd onnodige onderbrekingen (telefoon, bezoek, enz.) Breng uw naaste familieleden op de hoogte van uw studieschema. Vraag ook naar het studieschema van uw vrienden om ze niet onnodig te storen.Volgende week zullen we het hebben over het nut van een goede leefhygiëne.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 29/04/2002 - 00h00 Auteur: Pierre Dewaele
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Blokperiode: een gebruiksaanwijzing Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

De examens komen er aan, het is hoog tijd voor een doeltreffende blokperiode . Dat kan niet zonder een gezonde en evenwichtige voeding en voldoende slaap. Alleen zo kan men de examenperiode tot een goed einde brengen.

Wintersport: ieder zijn ding Gepubliceerd op 28/11/2014 - 09h21

Vanaf twee jaar staan onze kleintjes open voor wintersporten . Langlaufen, alpineskiën, snowboarden of ijsschaatsen: waar kiest u voor naargelang hun leeftijd? Hier leest u enkele weetjes en adviezen om u te helpen. Vergeet in elk geval nooit om hen...

Meer artikels