PUBLICITÉ

Bloedsomloop en zwangerschap: het risico op trombose

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 02/12/2014 - 11h31
-A +A

Een zwangerschap is een heel ontregelende periode voor de bloedsomloop.

Ze kan kleine ongemakken meebrengen, maar ook grote risico’s.

PUB

Bloedsomloop et zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat het bloedvatenstelsel van de moeder heel wat veranderingen.

  • Het bloedvolume neemt toe met 30 tot 50% om naast het lichaam van de moeder ook de baby en de placenta van bloed te voorzien. De aders, de slagaders en het hart moeten dus veel harder werken.
  • De baby die zich in het bekken ontwikkelt, oefent druk uit op bepaalde belangrijke aders waardoor de terugstroom van het bloed naar het hart moeizamer verloopt.
  • Door de zwangerschapshormonen verliezen de bloedvaten aan tonus.
  • Bewegen en stappen wordt lastiger, hoewel lichaamsbeweging heel belangrijk is voor de veneuze terugstroom.

Het gevolg is dat de aders er soms niet meer in slagen om het bloed terug naar het hart te sturen. Het bloed blijft in het onderlichaam staan en beschadigt de aderwanden. We spreken dan van veneuze insufficiëntie.

Wat zijn de gevolgen van deze slechte bloedsomloop?

Over het algemeen zijn de gevolgen niet al te zwaar.

Zwangerschapsspataders zijn onesthetisch, net zoals alle spataders. Maar ze verdwijnen na de bevalling vaak vanzelf, en dat is met gewone spataders niet zo. 

Het oedeem dat te wijten is aan de veneuze ziekte leidt tot opzwelling van de enkels en voeten, een typisch kenmerk van de zwangerschap. Dat kan hinder geven bij de dagelijkse activiteiten. Met dikke voeten wordt het onaangenaam om schoenen te dragen en lange afstanden te doen. Maar dat is zonder gevaren.

Opgelet: duidelijk opgezette voeten, enkels en handen, die ineens verdwijnen aan het einde van de zwangerschap, kan duiden op een pre-eclampsie. Ga snel naar uw arts.

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 01/12/2014 - 11h43 et mis à jour par Marion Garteiser, journaliste santé le 02/12/2014 - 11h31

http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/pages/dvt-blood-clot-pregnant.aspx

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwanger? Geen reden om niet te sporten! Gepubliceerd op 25/10/2012 - 14h36

Een zwangerschap is geen reden om alle sportieve activiteiten te staken. Integendeel. Hoe meer u beweegt, hoe beter uw gezondheid. Een gebrek aan lichaamsbeweging is niet goed voor de gezondheid en dat is tijdens het hele leven zo, zwangerschappen in...

Zwangerschap: voordelen van homeopathie Gepubliceerd op 30/10/2012 - 12h34

Sommige geneesmiddelen zijn toegelaten tijdens de zwangerschap , maar algemeen krijgen zwangere vrouwen toch de raad om er zo zuinig mogelijk mee om te springen. Veel vrouwen nemen daarom hun toevlucht tot homeopathie . Wat zijn de vaakst aanbevolen...

Meer artikels