PUBLICITÉ

De bloeddruk en de meting

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/03/2008 - 00h00
-A +A

De arteriële bloeddruk wordt uitgedrukt in een paar cijfers, maar de waarden zeggen heel wat over uw gezondheid. De streefwaarden zijn niet in alle omstandigheden dezelfde en de bloeddruk kan op verschillende manieren gemeten worden: thuis, in de artsenpraktijk, op korte of lange periode, enz.

PUB

Bloeddrukmeting: in de artsenpraktijk

Het meten van de arteriële bloeddruk gebeurt in zit of lig, na een aantal minuten rust. Twee opeenvolgende metingen worden uitgevoerd en bij een eerste consultatie aan beide armen.
De bloeddruk kan dalen wanneer men na een positie in lig recht staat. Dat is wat men orthostatische hypotensie noemt. Het zal u dan ook niet verbazen dat de arts kan beslissen om uw bloeddruk nog eens te meten nadat u weer recht komt.
Normale bloeddrukwaarden mogen niet hoger zijn dan 14/9, oftewel 140 mmHg systolische bloeddruk (bovendruk) en 90 mmHg diastolische bloeddruk (onderdruk).

Bloeddrukmeting: thuis

De bloeddruk thuis meten kan nuttig zijn om de diagnose te bevestigen. De zelfmeting wordt ook aanbevolen om de bloeddruk van iemand met hypertensie te controleren en na te gaan of de behandeling gevolgd wordt zoals het hoort.
Bij zelfmetingen moeten drie regels gerespecteerd worden:

  • Drie opeenvolgende metingen 's morgens voor het opstaan.
  • Drie opeenvolgende metingen 's avonds, in zit.
  • Metingen gedurende drie opeenvolgende doorsnee weekdagen.

    Bij thuismetingen moeten de normale bloeddrukwaarden lager zijn dan die in de artsenpraktijk, namelijk niet hoger dan 130-135/80.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/03/2008 - 00h00 Impact médecine, speciale congreseditie, februari 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hypertensie: de zin van zelfmeting Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Zelf zijn bloeddruk meten, kan uiteraard hypertensie opsporen, maar ook de patiënt bewustmaken van de ernst van zijn aandoening en hem op lange termijn betrekken bij zijn behandeling. Zelfmeting in de praktijk...

Test uw kennis over hypertensie Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

Mensen moeten te allen prijze vermijden om constant opgezadeld te zijn met een te hoge bloeddruk of hypertensie . Deze veelvoorkomende aandoening treft heel wat mensen boven de 65 jaar, maar we stellen een tendens vast waarbij steeds jongere mensen o...

Hoe ons hart te beschermen? Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

Om die vraag te beantwoorden, volstaat het om de vijanden van ons hart op een rijtje te zetten en die te bestrijden. Voeg daar vervolgens nog een portie lichamelijke activiteit bij en een greintje geheugen om het nummer 112 te onthouden, want dat is...

Meer artikels