Bloedarmoede komt heel veel voor. In onze contreien kampt zo’n 1,5% van de bevolking ermee en wereldwijd wordt het aantal mensen met bloedarmoede op twee miljard geschat. De belangrijkste oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort.

Bloedarmoede, ijzer, hemoglobine en zuurstof
Bloedarmoede of anemie betekent dat er in het bloed te weinig hemoglobine zit. Dat eiwit zit in de rode bloedcellen en heeft als belangrijkste taak om de zuurstof naar onze organen te voeren. Bloedarmoede heeft dan ook een grote impact op de gezondheid. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan ijzer, een element dat instaat voor de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg. Dat ijzertekort is soms terug te voeren op de voeding, maar het kan ook het gevolg zijn van regelmatig bloedverlies - bij vrouwen bijvoorbeeld overvloedige maandstonden, maar ook onopvallende - bijvoorbeeld digestieve - bloedingen die niet zijn opgespoord.
Bloedarmoede heeft veel symptomen
Het belangrijkste en ook bekendste effect van bloedarmoede is overgrote permanente vermoeidheid. Ook de volgende klachten komen vaak voor:
- Ademnood bij inspanning
- Duizeligheid
- Onregelmatige hartkloppingen
- Hoofdpijn
- Oorsuizingen
- Verminderde eetlust.
Deze symptomen zijn niet erg specifiek en wijzen dus niet noodzakelijk op de aanwezigheid van bloedarmoede. De beste manier om bloedarmoede op te sporen is via een bloedonderzoek.