PUBLICITÉ

Bloedarmoede bij honden en katten (deel 1)

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 13/12/2005 - 00h00
-A +A

Heel wat honden- en kattenziekten kunnen verlies, massale vernietiging of verminderde productie van rode bloedcellen veroorzaken. Die kunnen dan geen hemoglobine meer vervoeren zoals het hoort. Gevolg: bloedarmoede (anemie), een aandoening die zo snel mogelijk moet worden behandeld, want ze brengt het leven van uw huisdier in gevaar.

PUB

Bloedarmoede herkennen

Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed, wat het zuurstoftransport in het lichaam ernstig in het gedrang brengt. Een typisch teken van bloedarmoede bij dieren zijn de bleke of zelfs witte slijmvliezen van mond, ogen en genitaliën. Die moeten normaal gezien mooi roze zijn, dankzij de rode kleur die hemoglobine krijgt als ze gebonden wordt aan zuurstof. De diagnose kan bevestigd worden met laboratoriumtests waarbij de hemoglobineconcentratie en het aantal rode bloedcellen worden gemeten.

Regeneratieve en niet-regeneratieve anemie

Rode bloedcellen hebben een beperkte levensduur en worden voortdurend aangemaakt door het beenmerg. Maar als het aantal rode bloedcellen abnormaal daalt, reageert het beenmerg door de productie te verhogen. In de microscoop zijn dan heel wat "jonge rode bloedcellen" zichtbaar die groter zijn dan hun "oudere leeftijdsgenoten". In dat geval spreken we van regeneratieve anemie. Bij sommige ziekten wordt anemie echter veroorzaakt door een stoornis van het beenmerg zelf of van een orgaan dat het stimuleert bij de productie van rode bloedcellen (de nieren bijvoorbeeld). We spreken dan van "niet-regeneratieve" anemie.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 13/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bloedarmoede, de grote onbekende… Geüpdatet op 06/02/2012 - 15h49

Bloedarmoede komt heel veel voor. In onze contreien kampt zo’n 1,5% van de bevolking ermee en wereldwijd wordt het aantal mensen met bloedarmoede op twee miljard geschat. De belangrijkste oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort .

Bloedarmoede bij honden en katten (deel 2) Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Bloedarmoede kan pas behandeld worden als eerst de oorzaak opgespoord wordt. Toch is in zware gevallen soms een bloedtransfusie nodig. In dat geval moeten de bloedgroepen van het "donordier" en het ontvangende dier uiteraard wel compatibel zijn!

Meer artikels