PUBLICITÉ

Bloed geven, leven geven

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 19/11/2002 - 00h00
-A +A

Het Belgische Rode Kruis heeft een nieuwe campagne gelanceerd om bloedgevers te rekruteren. Wie kan bloed geven? Hoe begint u eraan?

PUB

Bloed geven is leven geven...

Wie kan bloed geven?

Alle gezonde volwassenen tot 65 jaar kunnen bloed geven. De arts van het bloedtransfusiecentrum gaat telkens na of u bloed kan geven. Hij noteert uw gewicht (meer dan 50 kg) en uw bloeddruk. Hij zal u ook kort ondervragen over uw gezondheidstoestand.Als u griep of een verkoudheid hebt, is het beter wat te wachten vooraleer bloed te geven. Reeds enkele jaren krijgen de mensen telkens voordat ze bloed geven een brochure die uitleg geeft over risicogedrag wat aids betreft. Ook moet men een formulier invullen om na te gaan of men al dan niet een risicogedrag heeft vertoond. De donor moet het document dateren en ondertekenen. Zoals in vele andere landen is bloed geven in België gratis, maar ook anoniem en verantwoordelijk.

U mag geen bloed geven

  • als u of uw partner verslaafd bent aan intraveneuze drugs,
  • als u of uw partner HIV-positief bent,
  • als u of uw partner meer dan één seksuele partner heeft,
  • als u aan lijdt een ziekte die via het bloed kan worden overgedragen (bijv. hepatitis B of C),
  • als u homoseksuele betrekkingen hebt (voor mannen).

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 19/11/2002 - 00h00 Bloed geven - Rode Kruis
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hiv: zelftests te krijgen in de apotheek Geüpdatet op 20/12/2016 - 11h49

Sinds 23 november zijn in België zelftests voor hiv-screening vrij in de apotheek te koop. Ze zijn zonder medisch voorschrift te krijgen en vormen een bijkomend hulpmiddel in de strijd tegen aids.

Aids: alles over de behandeling na blootstelling Geüpdatet op 26/11/2014 - 17h02

Mensen die onbeschermd seksueel contact hebben gehad, kunnen meteen daarna een behandeling volgen die besmetting met het aidsvirus helpt voorkomen (hiv). We spreken in dat geval van behandeling na blootstelling. Wat is het precies? En hoe en wanneer...

Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Aids: een stand van zaken bij gelegenheid van Wereldaidsdag Geüpdatet op 30/11/2010 - 00h00

Op woensdag 1 december is het Wereldaidsdag , de gelegenheid voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid om een studie te publiceren over aids en hiv in België én om opnieuw na te gaan hoe het tegenwoordig gesteld is met de preventie.

Meer artikels