PUBLICITÉ

Bleaching tegen vlekken op de tanden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/10/2009 - 00h00
-A +A

Hebt u vlekken op uw tanden? Bleaching (tanden bleken) kan u helpen uw glimlach terug te vinden, ongeacht of de vlekken te wijten zijn aan tabak, voedingsmiddelen of geneesmiddelen.

PUB

Raadpleeg uw tandarts als u wittere tanden wilt


Bleaching, of tanden bleken, is een techniek die de meeste vlekken die op de tanden ontstaan zijn, verwijdert. Het speelt daarbij geen rol of tabak, voedingsmiddelen of sommige geneesmiddelen die vlekken veroorzaakt hebben.
U doet er goed aan daarvoor een tandarts te raadplegen, zodat deze vooraf een volledige mondcontrole kan doen en de eventueel noodzakelijke zorgen kan verstrekken (cariës, verwijderen van tandsteen). De tandarts zal u dan inlichten over de beste methode voor de verwijdering van de vlekken op uw tanden. Die methode is afhankelijk van de aard en de ernst van de vlekken. Bleaching gebeurt inderdaad op gezonde tanden, aangezien de gebruikte producten niet helemaal onschadelijk zijn. Tanden bleken gebeurt dus best onder begeleiding van een vakman.

Tanden bleken: de verschillende methoden


Bleaching bestaat hoofdzakelijk uit het aanbrengen van een specifiek product op de tanden (carbamideperoxide, waterstofperoxide of natriumperboraat voor ontzenuwde tanden). Deze methode wordt meestal uitgevoerd met behulp van een gepersonaliseerde mal, die op basis van een afdruk in een labo voor tandprothesen vervaardigd wordt.
Het aanbrengen van het bleaching-product met behulp van de mal kan thuis gebeuren. Het is wel noodzakelijk dit dagelijks te herhalen gedurende een door de tandarts bepaalde periode.
Om tijd te winnen en om het proces doeltreffender te laten verlopen, gebeurt het dat de tandarts een product gebruikt dat veel meer geconcentreerd is: de behandeling is dan eenmalig en vindt plaats in de tandartspraktijk.
De doeltreffendheid van het bleaching-product kan nog versterkt worden door het te activeren met een laser of een speciale lamp.
Er bestaat tot slot nog een techniek, waarbij een oplossing wordt voorgeschreven die men, vóór het tandenpoetsen, met de tandpasta moet vermengen.
Het bleken van tanden heeft het voordeel dat het geen pijn doet, maar het nadeel dat het vrij duur is.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/10/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe de juiste tandpasta kiezen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 11h57

Tandpasta met fluor, voor gevoelige tanden, voor wittere tanden, enz… het aanbod van tandpasta’s is groot. Hoe vindt u het product dat het meest voor u geschikt is? Enkele weetjes en trucjes om de juiste tandpasta te kiezen.

Witte tanden: bleken, facetten of inlays? Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

Mooie tanden en een stralende glimlach, daar droomt wellicht iedereen van. Maar wat als je dat niet hebt? Zijn er remedies? Ja. Tandartsen beschikken vandaag over heel wat middelen om tanden mooier te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld facetten, inlays e...

Hoe kunnen beschadigde tanden hersteld worden? Geüpdatet op 01/06/2015 - 17h23

De tandtechniek is er ondertussen sterk op vooruitgegaan, en vandaag kunnen beschadigde tanden dan ook in bijna alle gevallen hersteld worden. Enige voorwaarde: zo snel mogelijk uw tandchirurg raadplegen, zodat hij de ingreep meteen kan uitvoeren. Da...

Meer artikels