PUBLICITÉ

De bladzijde omdraaien met de elektronische sigaret

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 13/06/2017 - 12h47
-A +A

Stoppen met roken met behulp van de elektronische sigaret is efficiënt.

Met zijn aanpak kunt u de vele valkuilen ontwijken en op de juiste manier kennismaken met het dampen, de sleutel tot succes.

We hadden een interview met dr. Philippe Presles, hoofdredacteur van de website e-sante.be.

PUB

De elektronische sigaret heeft veel succes, want de tabaksconsumptie lijkt achteruit te gaan. Hoe verklaart u dit succes?

Sinds twee jaar is de ontwikkeling van de elektronische sigaret helemaal op peil. Rokers die ze uitproberen, zijn er tevreden over.
De elektronische sigaret verschaft hen een genot dat te vergelijken is met dat van een echte sigaret. Ze levert hen ook de dosissen nicotine die ze nodig hebben. Voor veel rokers is de test zo overtuigend dat ze vanzelf de bladzijde omdraaien en stoppen met het klassieke roken.

Dat succes is opmerkelijk als je weet dat 70 % van de rokers eigenlijk wil stoppen en vroeger al alles geprobeerd heeft (nicotinevervangers, acupunctuur, hypnose, methode van Allen Carr, enz.)

Eigenlijk is de belangrijkste stap voor een roker dus om te beslissen over te stappen op de elektronische sigaret?

Ja, maar veel mensen doen het niet omdat ze eraan twijfelen of de elektronische sigaret wel onschadelijk is.
In het eerste deel van mijn methode leg ik daarom goed uit wat de elektronische sigaret precies is en dat er geen gevaar meer is voor de roker (of beter ‘damper’). Het komt er vooral op aan goed te begrijpen dat er bij de elektronische sigaret geen tabak meer te pas komt en dat er dus ook geen tabak verbrand wordt.

En het is net de verbranding van tabak die de drie belangrijkste gifstoffen van de conventionele sigaret voortbrengt:

  • teer en fijn stof, allebei verantwoordelijk voor kanker en chronische bronchitis,
  • koolmonoxide: verdringt de zuurstof in de rode bloedlichaampjes, verergert de ziektes die rokers oplopen en veroorzaakt vaataandoeningen zoals hartinfarct, beroerte, erectiele dysfunctie of artritis in de benen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/11/2013 - 11h23 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 13/06/2017 - 12h47

Dr Philippe Presles. La cigarette électronique, enfin la méthode pour arrêter de fumer facilement. Uitg. Versilio, 2013.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Dampen: hoe stoppen met de elektronische sigaret? Geüpdatet op 06/02/2015 - 12h45

U bent gestopt met roken dankzij de elektronische sigaret. Maar nu wilt u ook stoppen met het dampen zelf. Een wijze beslissing, maar let erop dat u niet in de val loopt en door met de elektronische sigaret te willen stoppen opnieuw begint te roken....

Wat te denken over de elektronische sigaret? Geüpdatet op 10/06/2013 - 15h37

Er is al heel wat inkt gevloeid over de elektronische sigaret. Sommige gebruikers zijn er heel tevreden over en hebben zo van de ene dag op de andere kunnen stoppen met roken, zonder enig ontwenningsverschijnsel. Maar de overheid is veel minder entho...

Meer artikels