PUBLICITÉ

Black-out of burn out?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/01/2012 - 15h50
-A +A

Midden in de winter voelt een mens zich soms nogal vermoeid. In principe is dat niet verontrustend. Jammer genoeg verbergen dergelijke inzinkingen soms een kwaal die te duchten is omdat ze zich heel stilletjes en heimelijk een eigen plaats verovert in ons leven: burn out.

PUB

Het verbranden van al zijn reserves

Letterlijk vertaald betekent de Engelse uitdrukking 'burn out' zoveel als het 'verbranden van al zijn reserves'. Een werknemer die het slachtoffer van burn out is geworden, is letterlijk leeg: hij heeft geen fysieke, emotionele noch intellectuele energie meer over. Hij is helemaal niet meer in staat om te werken en die toestand zal meerdere maanden duren. Gelukkig ontstaat burn out niet van de ene dag op de andere. Het is een fenomeen dat geleidelijk groeit. Talrijke symptomen wijzen op de eerste fasen van burn out en geven de persoon in kwestie nog de kans om eraan te ontsnappen.

Rugpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid: de situatie wordt gevaarlijk!

Burn out treft dikwijls de mensen die zich op het werk het meeste inzetten, hetzij omdat het hun roeping is, hetzij omdat hun werkgever veeleisend is. De potentiële slachtoffers werken langer dan nodig is, nemen werk mee naar huis en willen bepaalde resultaten behalen. Op zich is hier niets op af te keuren. Maar geleidelijk aan kunnen die mensen geen onderscheid meer maken tussen professioneel en privéleven. Ze worden zenuwachtig en prikkelbaar en ontploffen bij de minste tegenslag. Deze symptomen, zichtbaar voor de persoonlijke en professionele omgeving, moeten als een alarmsignaal beschouwd worden, vooral wanneer het karakter van de persoon in kwestie duidelijk onderhevig is aan veranderingen. Langzaamaan verschijnen ook fysieke symptomen: aanhoudende vermoeidheid, verstoorde nachtrust, rugpijn, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, eetluststoornissen en vermindering van het libido. Op deze manier ontstaan vicieuze cirkels: de werknemer voelt zich waardeloos, overstelpt door de problemen, machteloos en in paniek. Hij stapelt de overuren op, maar zijn efficiëntie vermindert, wat zijn vertrouwenscrisis nog doet toenemen. Zijn nachtrust wordt verstoord en de vermoeidheid tast zijn efficiëntie nog verder aan, wat de stress verhoogt, enz. De situatie wordt steeds erger, leidt tot een volledige burn out en een arbeidsongeschiktheid van meerdere maanden.

Initialement publié par Frédéric Wauters, journalist le 19/01/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/01/2012 - 15h50
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen. Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk ? Welke mensen l...

Overwerkt? Let op voor een burn-out Gepubliceerd op 27/04/2012 - 14h32

Het is belangrijk professionele stress te herkennen en hiervoor een oplossing te vinden, voor het te laat is en u een zogenaamde burn-out krijgt.

Meer artikels