PUBLICITÉ

Black-out: als alcohol het geheugen parten speelt

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 10h02
-A +A

Van alcohol word je niet alleen duizelig en soms zelfs doodziek. Het kan in de hersenen ook de processen van memorisatie - het opslaan van informatie - beïnvloeden. Dat gaat zelfs zover dat mensen soms met een houten kop opstaan en zich niets meer herinneren van de avond voordien. Dat fenomeen wordt een black-out genoemd. Een woordje uitleg.

PUB

Er zijn twee types van black-out

Een black-out is een tijdelijke periode van amnesie of geheugenverlies als gevolg van overdreven alcoholgebruik. Er bestaan twee types:

  • En bloc black-out: de persoon in kwestie herinnert zich niet meer wat er is gebeurd toen hij onder invloed van alcohol was. Alle herinneringen van dat moment zijn weg.
  • Fragmentarische black-out: de persoon in kwestie herinnert zich nog wat er is gebeurd toen hij onder invloed van alcohol was, maar hij is bepaalde details vergeten en herinnert zich die wel weer als ze hem worden verteld. Als niemand die dingen aanhaalt, kan het goed zijn dat hij niet eens beseft dat hij een gefragmenteerde black-out heeft.

Een black-out  hangt af van de hoeveelheid alcohol

Black-outs zijn niet eigen aan alcoholici. Ook mensen die maar af en toe drinken, kunnen een black-out krijgen. Het risico op een black-out  is daarentegen nihil zolang men zich houdt aan redelijke hoeveelheden alcohol.

Deze periodes van geheugenverlies worden meestal voorafgegaan door een overdreven - vaak snelle - consumptie van alcohol. Sommige factoren kunnen evenwel het risico op een black-out vergroten,  zoals alcohol drinken op de nuchtere maag. Het fenomeen hangt trouwens ook af van de manier waarop het lichaam van elk afzonderlijk individu de alcohol opneemt. Dat proces hangt onder meer af van het gewicht en de verhouding vet/gewicht. Daarom zijn vrouwen doorgaans vatbaarder voor een black-out, zeker als ze niet gegeten hebben voor ze beginnen te drinken.

Mensen die al eens een black-out hebben gehad, maken ook meer kans op een tweede, een derde, enz.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 10h02

White, A.M. et al, http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-2/186-196.htm

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen alcohol buiten de maaltijden ! Geüpdatet op 04/02/2003 - 00h00

Afgezien van de risico's van dronkenschap en levertoxiciteit verhoogt alcoholconsumptie op een nuchtere maag het risico op kanker van de bovenste luchtwegen en het bovenste deel van spijsverteringskanaal. Alcoholconsumptie is dus veel schadelijker bu...

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Alcohol verhoogt de kans op borstkanker Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Een glaasje alcohol per dag verhoogt de kans op borstkanker met 7%. 4% van de gevallen van borstkanker in de ontwikkelde landen zou toe te schrijven zijn aan het gebruik van alcohol. In Groot-Brittannië zouden zo bijna 2.000 gevallen kunnen worden ve...

Komaf maken met alcoholisme Geüpdatet op 22/11/2005 - 00h00

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft alcoholisme als ziekte erkend. Het is na cardiovasculaire ziekten en kanker de derde doodsoorzaak... De eerste stap naar genezing is de erkenning dat er een alcoholprobleem is...

Meer artikels