PUBLICITÉ

Black-out: als alcohol het geheugen parten speelt

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 10h02
-A +A

Van alcohol word je niet alleen duizelig en soms zelfs doodziek. Het kan in de hersenen ook de processen van memorisatie - het opslaan van informatie - beïnvloeden. Dat gaat zelfs zover dat mensen soms met een houten kop opstaan en zich niets meer herinneren van de avond voordien. Dat fenomeen wordt een black-out genoemd. Een woordje uitleg.

PUB

Er zijn twee types van black-out

Een black-out is een tijdelijke periode van amnesie of geheugenverlies als gevolg van overdreven alcoholgebruik. Er bestaan twee types:

  • En bloc black-out: de persoon in kwestie herinnert zich niet meer wat er is gebeurd toen hij onder invloed van alcohol was. Alle herinneringen van dat moment zijn weg.
  • Fragmentarische black-out: de persoon in kwestie herinnert zich nog wat er is gebeurd toen hij onder invloed van alcohol was, maar hij is bepaalde details vergeten en herinnert zich die wel weer als ze hem worden verteld. Als niemand die dingen aanhaalt, kan het goed zijn dat hij niet eens beseft dat hij een gefragmenteerde black-out heeft.

Een black-out  hangt af van de hoeveelheid alcohol

Black-outs zijn niet eigen aan alcoholici. Ook mensen die maar af en toe drinken, kunnen een black-out krijgen. Het risico op een black-out  is daarentegen nihil zolang men zich houdt aan redelijke hoeveelheden alcohol.

Deze periodes van geheugenverlies worden meestal voorafgegaan door een overdreven - vaak snelle - consumptie van alcohol. Sommige factoren kunnen evenwel het risico op een black-out vergroten,  zoals alcohol drinken op de nuchtere maag. Het fenomeen hangt trouwens ook af van de manier waarop het lichaam van elk afzonderlijk individu de alcohol opneemt. Dat proces hangt onder meer af van het gewicht en de verhouding vet/gewicht. Daarom zijn vrouwen doorgaans vatbaarder voor een black-out, zeker als ze niet gegeten hebben voor ze beginnen te drinken.

Mensen die al eens een black-out hebben gehad, maken ook meer kans op een tweede, een derde, enz.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 10h02

White, A.M. et al, http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh27-2/186-196.htm

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ