PUBLICITÉ

Blaasontsteking : wat moet u wel en wat moet u niet doen?

Gepubliceerd op 27/03/2006 - 00h00
-A +A

Veel vrouwen hebben last van urineweginfecties. Een blaasontsteking is doorgaans onschuldig en gaat onder meer gepaard met een branderig gevoel bij het plassen. Wat weet u over blaasontsteking? Wat moet u doen, en wat moet u vooral niet doen?

PUB

1. Zodra je bij het plassen een branderig gevoel waarneemt, moet je minder gaan drinken. Fout. Urine die in de blaas blijft staan is een perfecte voedingsbodem voor de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken. Het is dus uiterst belangrijk dat u tijdens, maar ook na een blaasontsteking veel drinkt.2. Op momenten dat je geen urineweginfectie hebt, zitten er geen bacteriën in de urine.Fout.Urine is niet steriel. Er zitten altijd bacteriën in. Alleen als die gaan woekeren, kunnen ze urineweginfecties veroorzaken.3. Men spreekt van een chronische of terugkerende blaasontsteking :Bij drie of meer ontstekingen per jaar. 4. Bij een terugkerende blaasontsteking duurt de antibioticakuur meerdere maanden.Juist.Bij een gewone (niet terugkerende) blaasontsteking wordt een korte, eenmalige antibioticakuur voorgeschreven. Bij een terugkerende blaasontsteking daarentegen moet u gedurende meerdere maanden een lichte dosis antibiotica nemen.5. Een gewone blaasontsteking wordt behandeld met één enkele, korte antibioticakuur.Juist.Men spreekt in dat geval van een monodose antibioticakuur.6. Het eerste onderzoek dat je moet doen is de test met de urinestrip.Juist.Een negatieve uitslag is voor bijna 99% betrouwbaar. Als de uitslag positief is, moet die worden bevestigd door een urinekweek. Dat onderzoek bepaalt het aantal bacteriën dat in de urine aanwezig is.7. De urinekweek hoeft niet systematisch te worden gedaan om de diagnose van een blaasontsteking op te maken.Fout.Met dit onderzoek kan de arts de uitslag van de urinestrip laten bevestigen.8. Om de diagnose van een blaasontsteking vast te stellen onderzoekt men welke soort bacteriën in de urine aanwezig zijn.Fout.De diagnose wordt bepaald door het aantal bacteriën. Alleen het antibiogram, dat vaak tegelijk met de urinekweek wordt voorgeschreven, bepaalt welke soort bacteriën in de urine aanwezig zijn. Dankzij een antibiogram kan het meest doeltreffende antibioticum worden voorgeschreven. 9. Kinderen hebben nooit last van blaasontsteking.Fout.Blaasontstekingen bij kinderen zijn vaak het gevolg van een misvorming van de urinewegen.10. Alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen gevaar om blaasontstekingen op te lopen.Juist. 11. De hoofdoorzaak van blaasontstekingen houdt verband met de lichaamshygiëne.Juist.12. Om blaasontstekingen te voorkomen moet je plassen :Na het vrijen. 13. Een van de belangrijkste oorzaken van blaasontstekingen is onvoldoende drinken.Juist. Door veel te drinken voorkomt u dat de urine in de blaas blijft staan en de bacteriën beginnen te woekeren. U moet minstens anderhalve liter water per dag drinken, ook tijdens een blaasontsteking.

Gepubliceerd op 27/03/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat kan men doen tegen een blaasontsteking? Gepubliceerd op 03/01/2012 - 15h31

Tussen 40 en 50% van de vrouwen zullen ooit last krijgen van een blaasontsteking (cystitis), terwijl 20 tot 30% onder hen te maken zullen hebben met terugkerende of recidiverende cystitis. Gelukkig bestaan er voor deze vrouwen behandelingen tegen bla...

Urineweginfecties: opgelet bij koorts! Geüpdatet op 22/05/2015 - 16h21

Een urineweginfectie (blaasontsteking: branderig gevoel bij het plassen, frequente plasdrang) gaat normaal niet gepaard met koorts. Als uw temperatuur toch stijgt, moet u snel naar de huisarts. Een woordje uitleg.

Meer artikels