PUBLICITÉ

Blaasontsteking en cranberry: een dosis net na het vrijen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/07/2007 - 00h00
-A +A

In wetenschappelijke kringen heerst er vandaag eensgezindheid over de effecten van de cranberry op de preventie van infecties van de urinewegen. De resultaten van een nieuwe studie gaan zelfs zover om vrouwen die geregeld last hebben van blaasontstekingen aan te raden om net na het vrijen een capsule cranberry te nemen.

PUB

Eén op de twee vrouwen heeft last van blaasontstekingen

Blaasontstekingen zijn vrij veel voorkomende infecties van de urinewegen die helaas ook vaak terugkeren. Ongeveer een op de twee vrouwen krijgt er in de loop van haar leven mee te maken. Maar sommige groepen van de bevolking zijn er extra gevoelig voor: zwangere vrouwen, bejaarden, diabeteslijders, mensen die een urinesonde dragen, enz.
Deze infecties worden vaak veroorzaakt door de Escherichia coli-bacterie en worden meestal behandeld met een korte, eenmalige antibioticakuur.
Blaasontstekingen hebben de onhebbelijke neiging om terug te keren, vandaar ook het belang van preventie in de aanpak van deze aandoening. Op dat vlak beschikken we over een vrucht met heel doeltreffende eigenschappen: de cranberry, ook wel Noord-Amerikaanse veenbes genoemd, een bes afkomstig uit Noord-Amerika die alom bekend is om haar ontstekingswerende effecten voor de urinewegen.
De bes belet namelijk dat de Escherichia coli-bacterie zich vastzet op het slijmvlies van de urinewegen, waardoor deze gemakkelijker wordt uitgescheiden. De werking zou te maken hebben met de tannine in de bes. De studies hadden tot dusver aangetoond dat de bes preventief doeltreffend is bij seksueel actieve vrouwen in het kader van een preventieve langetermijnbehandeling. Maar volgens een nieuwe studie zou de inname van een dosis net na het vrijen ook een zeker belang kunnen hebben.

Seksuele betrekkingen de belangrijkste oorzaak van terugkerende blaasontstekingen

Vrijen is de belangrijkste oorzaak van een recidive. 60% van de gevallen van terugkerende blaasontstekingen is daarop terug te voeren. Aangetoond werd dat het risico op een blaasontsteking bij jonge vrouwen 2,6 keer hoger ligt in de drie dagen na het vrijen dan bij vrouwen van dezelfde leeftijd die een week geen seksuele betrekkingen hebben gehad.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/07/2007 - 00h00 Congres van praktische gynaecologie, persconferentie georganiseerd door laboratoire CCD, april 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Liefde zonder cystitis Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Een branderig gevoel hij het plassen, plasaandrang, enz., 60% van de vrouwen heeft minstens een keer een blaasontsteking of cystitis gehad en 40% heeft er minstens vier per jaar. Het is een vaak voorkomende en onaangename en hinderlijke aandoening. V...

De cranberry: doeltreffend tegen urine-infecties Gepubliceerd op 08/06/2018 - 13h01

De cranberry is een kleine rode bes afkomstig uit Noord-Amerika en Canada. Daar wordt ze al generaties lang gewaardeerd om haar gunstige invloed op de gezondheid. Bij ons is de cranberry nu erkend als bron van antioxidanten .

Wat kan men doen tegen een blaasontsteking? Gepubliceerd op 03/01/2012 - 15h31

Tussen 40 en 50% van de vrouwen zullen ooit last krijgen van een blaasontsteking (cystitis), terwijl 20 tot 30% onder hen te maken zullen hebben met terugkerende of recidiverende cystitis. Gelukkig bestaan er voor deze vrouwen behandelingen tegen bla...

Meer artikels