PUBLICITÉ

Bipolaire stoornis: praat erover

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/05/2016 - 15h53
-A +A

De bipolaire stoornis is een mentale chronische ziekte die een zware handicap kan vormen en sociale gevolgen heeft zowel binnen als buiten het familiale milieu.

Ze wordt behandeld met geneesmiddelen en psychotherapie, maar sinds enkele jaren maakt men daarnaast ook gebruik van zogeheten psycho-educatie.

PUB

Stemmingsstoornis

De bipolaire stoornis werd vroeger manisch-depressieve ziekte genoemd en wordt - zoals de oorspronkelijke naam aangeeft - gekenmerkt door een afwisseling van depressieve en manische symptomen. De zieke kent zo perioden van abnormale euforie waarin hij overloopt van energie, afgewisseld met perioden waarin hij zich onbegrepen voelt of bepaalde vormen van depressie ontwikkelt. Die afwisseling van stemmingen duikt telkens onverwacht op en is totaal niet te voorspellen.

We hebben allemaal wel eens last van wisselende stemmingen. Die worden dan meestal wel uitgelokt door bepaalde omstandigheden in ons leven. Maar iemand wordt als bipolair bestempeld, als hij last heeft van wisselende stemmingen die min of meer intens zijn en van lange duur en zonder dat er een verband is met externe oorzaken.

Bipolaire stoornis, zesde belangrijkste oorzaak van werkongeschiktheid

Bijna 2% van de bevolking - zonder onderscheid van geslacht, geografische afkomst of sociaal of cultureel niveau - lijdt aan het type 1 van deze ziekte (één of meerdere manische of gemengde episodes met episodes van zware depressie), en dat al van op jonge leeftijd. Maar als we alle vormen van bipolaire stoornis nemen, hebben bijna 5 à 6 mensen op de 100 te maken met wat door de Wereldgezondheidsorganisatie omschreven wordt als 'een groot probleem voor de volksgezondheid'.

Bipolaire stoornissen zijn inderdaad de zesde belangrijkste oorzaak van werkongeschiktheid. De aandacht die nu voor de ziekte bestaat is zeker terecht, als we naar het sterftecijfer kijken: 25 tot 50% van de patiënten onderneemt tijdens zijn leven minstens één zelfmoordpoging.

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 12/06/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/05/2016 - 15h53

Persdossier 'De bipolaire stoornis. Praat erover!', april 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat zijn bipolaire stoornissen precies? Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Bipolaire stoornissen, beter bekend als manisch-depressieve stoornissen, worden gekenmerkt door extreme stemmingsschommelingen. Daarbij wisselen periodes van opwinding en depressie elkaar af, met tussendoor ook normale periodes. De gevolgen van die l...

Seropositief of aids? Gepubliceerd op 25/06/2013 - 12h09

Iemand die seropositief is, is drager van het aidsvirus, maar is nog niet ziek. Iemand met aids daarentegen is dat stadium al voorbij, hij vertoont symptomen en heeft de ziekte wel al ontwikkeld. In beide gevallen is een behandeling mogelijk. Het is...

Meer artikels