Bipolaire stoornis: praat erover

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/05/2016 - 15h53
-A +A

PUB

De inbreng van de psycho-educatie bij bipolaire stoornis

De behandeling van de bipolaire stoornis is complex en bestaat uit twee fases: een acute fase, waarin de manische, depressieve of gemengde episode wordt behandeld, en een fase van preventie (of controle), die tot doel heeft om nieuwe episodes te voorkomen. Er zijn verschillende geneesmiddelen beschikbaar met een stabiliserende werking om deze ziekte te bestrijden. Mensen met bipolaire stoornissen krijgen ook de raad om in psychotherapie te gaan.

Toch wordt meer en meer duidelijk dat deze twee benaderingswijzen geen afdoende resultaten kunnen halen zonder de steun van de psycho-educatie van de patiënt en zijn omgeving.

De effecten van deze ongeneeslijke ziekte kunnen maar teruggedrongen worden als de betrokken personen beter geïnformeerd zijn.

Om te kunnen genieten van een aangepaste medische follow-up is het belangrijk dat ze de symptomen herkennen, de voorafgaande tekenen, de situaties met een verhoogd risico op hernieuwde aanvallen en de neveneffecten. De ziekte is en blijft hoe dan ook een handicap, maar een groter inzicht erin vergemakkelijkt het beheersen van de aandoening en dus ook de behandeling. De risico's op hernieuwde aanvallen verminderen aanzienlijk. In het beste geval kan de patiënt zelfs een normaal sociaal leven gaan leiden.

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 12/06/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/05/2016 - 15h53

Persdossier 'De bipolaire stoornis. Praat erover!', april 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB