PUBLICITÉ

Bioterrorisme: het Pasteur Instituut antwoordt op uw vragen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/10/2001 - 00h00
-A +A

In volle periode van bioterroristische psychose heeft het Pasteur Instituut beslist op zijn website http://www.pasteur.fr/externe een deel 'vragen/antwoorden' te zetten om tegemoet te komen aan de vele vragen van het publiek.

PUB

Er rijzen veel vragen

Welke zijn de belangrijkste gevaren van een biologische aanslag? Kunnen terroristen virussen gebruiken om de lucht of het water te besmetten? Wordt het aanbevolen zich preventief te laten vaccineren? Wat is het gevaar van botulisme? Hoe kan men de pest vroegtijdig opsporen? Als een vliegtuig op het Pasteur-Instituut zou vallen, zouden de virussen en bacteriën zich dan kunnen verspreiden? Enz.Om een antwoord te geven op de talrijke vragen die het publiek zich stelt sinds de aanslagen van 11 september en vooral met de eerste gevallen van anthrax in de Verenigde Staten en de vele alarmerende gevallen in Europa, is het Pasteur Instituut in actie geschoten.

Het Instituut kan onmogelijk een persoonlijk antwoord geven op alle vragen die het binnenkrijgt. Daarom geeft het op zijn website http://www.pasteur.fr/externe een antwoord op de meest gestelde vragen (27). Hopelijk zal dat de gemoederen wat bedaren.

Grotere kennis voor een beter begrip

Op het einde van de 18de eeuw forceerde de Engelse arts Dr. Edward Jenner een doorbraak met de vaststelling dat mensen die besmet worden met het runderpokkenvirus, een vrij onschadelijk virus, ook immuun zijn tegen het gevaarlijke pokkenvirus. Het revolutionaire systeem werd "vaccin" gedoopt, naar "vacca", het Latijnse woord voor "koe". Meteen werd de eerste grootschalige vaccinatiecampagne gelanceerd, waarmee de pokken in het Westen werden uitgeroeid.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/10/2001 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Polio uitgeroeid, of toch niet?... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Twintig jaar geleden had men nooit durven hopen dat poliomyelitis uitgeroeid zou zijn in Europa. Als we de specialisten mogen geloven, is dit nochtans het geval. Maar dat is geen reden om de vaccinatie tegen polio te verwaarlozen!

Een vaccin ter preventie van zona Gepubliceerd op 12/05/2014 - 15h53

Zona, een zeer pijnlijke ziekte die veroorzaakt wordt door een reactivatie van het waterpokkenvirus, kan worden voorkomen door een vaccin. Het is weliswaar nog niet verkrijgbaar in België, maar zou in de loop van de komende jaren gelanceerd worden.

De nieuwe vaccinatiekalender is er! Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

De Hoge Gezondheidsraad heeft zopas de nieuwe vaccinatiekalender voor 2002-2003 gepubliceerd. Er werden belangrijke wijzigingen aangebracht in de vaccins voor kleine kinderen.

Meer artikels