PUBLICITÉ

Bioproducten gebruiken: een manier om onze planeet te beschermen?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 11/01/2010 - 00h00
-A +A

Na de mislukte klimaattop in Kopenhagen, wordt het nog duidelijker dat het vooral de consument is die zijn steentje zal moeten bijdragen om het evenwicht op onze planeet terug te vinden. Bioproducten gebruiken is één van de mogelijke oplossingen. Maar dan moet u wel de juiste producten uitkiezen.

PUB

Bioproducten: overal aanwezig en voor alles goed


Bio is een magisch woord geworden, een woord dat de verkoop doet stijgen... Bioproducten zijn ook bijna altijd duurder dan de traditionele producten. We kunnen ons afvragen of dat verschil gerechtvaardigd is.

Grondbeginselen van de biologische landbouw


De voedingsmiddelen uit de biologische landbouw vertegenwoordigen nog altijd het leeuwendeel van de biomarkt. Men vindt ze overal. Ze vertegenwoordigden in 2008 in Europa een zakencijfer van ongeveer 18 miljard euro, wat een stijging van 10% betekende ten opzichte van 2007.
Gereglementeerd door de Europese Unie, steunt de biologische landbouw op verschillende belangrijke principes: de naleving van de natuurlijke evenwichten en van de biodiversiteit, een duurzaam beheer van de landbouw, productie van kwaliteitsproducten, die noch schadelijk zijn voor het milieu, noch voor de menselijke gezondheid, noch voor planten of dieren.

Biologische groenten, fruit en graangewassen worden zonder chemische meststoffen geteeld en de zaden zijn geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Dieren afkomstig uit de biologische kweek, worden gevoed en opgekweekt in natuurlijke omstandigheden, in vrijheid en in openlucht. Voor de vissen met een biologisch keurmerk, gaat het uiteraard om vissen uit de aquacultuur (zalm, goudbrasem, zeebaars) die gevoed worden met een mengeling van vismeel en biologische gewassen en die voldoende plaats hebben om te zwemmen in water van de beste kwaliteit.
Dit is geruststellend, zowel voor het milieu als voor onze gezondheid.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 11/01/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bio landbouw: gezonder of niet? Geüpdatet op 30/12/2008 - 00h00

Een aantal studies suggereren dat groenten afkomstig uit de biologische landbouw beter zouden zijn voor de gezondheid wegens hun hoger gehalte aan fytochemische bestanddelen. De onderzoeksresultaten zijn het onderwerp van heel wat controverse. Bovend...

Omega 3: kies voor biologisch! Geüpdatet op 23/03/2016 - 10h00

Iedereen zou er baat bij hebben om zijn omega 3-verbruik op te krikken. Maar de voedingsmiddelen die veel omega 3 bevatten - vooral vette vis en noten - zijn niet bij iedereen vaste waarden op het menu. Maar er is een alternatief: de hoeveelheid omeg...

Meer artikels