PUBLICITÉ

Biologische verzorgingsproducten niet geschikt voor iedereen…

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/04/2017 - 10h13
-A +A

De biotrend is over het algemeen een goede zaak, maar voor cosmetica is het een gemengd verhaal. Veel mensen met een gevoelige huid of met allergieën hebben biologische producten geprobeerd en er slecht op gereageerd. Enkele gebruikstips voor  biologische verzorgingsproducten.

PUB

Bioproducten: natuurlijk is niet altijd mild…

Het is niet omdat iets natuurlijk is dat het ook mild of ongevaarlijk is. Planten bevatten soms werkzame stoffen die heel agressief kunnen zijn. Biologische verzorgingsproducten lokken ook vaak sneller allergische reacties uit dan industriële, gewoon omdat deze laatste speciaal worden bewerkt om beter verdragen te worden.

En nog een probleem: de parabenen en andere bewaarstoffen die zo gehekeld worden omdat ze onze gezondheid zouden schaden, vermijden net dat onze verzorgingsproducten gekoloniseerd worden door al dan niet zichtbare bacteriën of schimmels. Die kunnen voor irritatie of andere huidreacties zorgen. Misschien kiest u uit respect voor het milieu voor een duurzamere leefstijl en dus voor biologische cosmetica, maar die keuze is dus niet voor iedereen even goed.

 

En de zelf gemaakte cosmetica?

Zelf biologische verzorgingsproducten maken is een leuke hobby. Het is altijd fijn om een crème op uw maat te hebben, of om iemand een product cadeau te doen dat echt bij hem of haar past. De beste manier om zeker te weten dat alle ingrediënten ook echt biologisch zijn, is ook ze zelf te kiezen. Maar dermatologen zien in deze trend niet alleen voordelen. Dr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc: "We zien soms patiënten van wie de huid beschadigd is door zelf gemaakte producten. In dat soort gevallen kennen we de exacte samenstelling niet en soms weten we ook niet wat de ingrediënten precies zijn. Dan is het moeilijk om een exacte diagnose te stellen of een behandeling voor te stellen". 

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/10/2011 - 14h38 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/04/2017 - 10h13
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels