PUBLICITÉ

Binnenkort een mannelijke vruchtbaarheidstest

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 10/01/2006 - 00h00
-A +A

Waarom lukt het niet om zwanger te worden? Bij wie ligt het probleem? In 40% van de gevallen ligt de onvruchtbaarheid, het probleem bij de man. Onlangs werd een kit voor een vruchtbaarheidscontrole van het sperma ontwikkeld. Hij is anders dan een spermogram omdat hij gewoon thuis, in alle intimiteit, ver weg van de laboratoria voor medische analyse kan worden uitgevoerd...

PUB

Bijna één koppel op zes heeft problemen om zwanger te worden. Het eerste wat men na lang en vruchteloos wachten doet, is een arts raadplegen om de oorzaak van deze onvruchtbaarheid te achterhalen. Aangezien het probleem in 40% van de gevallen bij de man ligt en de mannelijke vruchtbaarheid makkelijker te controleren is, wordt meestal aanbevolen de onderzoeken te starten met een spermogram (analyse van de spermatozoïdenconcentratie in het sperma). Dit klassieke onderzoek wordt uitgevoerd in laboratoria voor medische analyse en begint met het ter plaatse afleveren van een spermastaal... Een procedure die heel wat mannen afschrikt.Maar Britse wetenschappers hebben net een test voor het grote publiek ontwikkeld die thuis kan worden uitgevoerd. Met deze kit kunnen afwijkingen van de spermatozoïden vroegtijdig worden opgespoord met een kwalitatieve aanpak van het aantal beweeglijke spermatozoïden. Hij zou uiterst doeltreffend zijn en een precisie van 95% hebben.Als het sperma in de daartoe bestemde houder is gebracht moet men gewoon op een knop duwen om een hoeveelheid artificiële mucus (die de afscheiding van het baarmoederhalsslijmvlies imiteert) toe te voegen en het toestel tot 37°C op te warmen. Enkel de actieve spermatozoïden kunnen door de mucus dringen en 30 minuten later via een antigenen/antilichamenreactie aan de andere kant van de buis worden gedetecteerd. Op het einde verschijnt een rode lijn die aangeeft dat er een concentratie is van minstens 10 miljoen spermatozoïden per ml. In de praktijk zal deze test, die een aanvulling op het spermogram vormt, de koppels die een kind wensen de kans bieden om sneller een arts te raadplegen. Voor ze medische middelen mogen inschakelen, worden ze meestal namelijk aangespoord om gedurende 12 maanden op een natuurlijke manier te proberen een kind te verwekken. Met deze kit is het makkelijker te beoordelen in welke mate een raadpleging zich opdringt en kan een zekere terughoudendheid van de mannen ten minste tijdelijk worden omzeild. Enige voorzichtigheid is echter geboden: mannen voor wie de test negatief uitvalt, zijn niet noodzakelijk steriel en mannen met een positief resultaat zijn niet noodzakelijk vruchtbaar. Er zijn namelijk nog andere factoren die een rol spelen, zoals de vorm van de spermatozoïden, de grootte van het kopje en de staart, zonder rekening te houden met specifiek vrouwelijke factoren.Deze test is sedert 1 januari 2006 in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië beschikbaar onder de naam Fertell® (Emma Ross).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 10/01/2006 - 00h00 Bjorndahl L. et al., Human Reproduction, 21: 145-149, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Onthouding en spermakwaliteit Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Mannen krijgen meestal de raad om zich enkele dagen tot één week vóór de conceptie te onthouden, om de kwaliteit van hun sperma te verbeteren. Een Israëlische studie wil echter het tegendeel bewijzen.

Meer artikels