PUBLICITÉ

De bijzonderheden van diabetes bij bejaarden

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Diabetes of suikerziekte is een metabole ziekte, waarvan de frequentie met de leeftijd toeneemt. Meer dan 10% van de 65-plussers lijdt aan type 2 diabetes, de frequentste vorm van suikerziekte. Deze ziekte heeft een zeer negatieve invloed op de levenskwaliteit. Daarom is het zo belangrijk de ziekte te voorkomen of de complicaties ervan te beperken.

PUB

Als het bloedsuikergehalte abnormaal hoog is (hoger dan 126 mg/dl), spreekt men van diabetes. Deze aandoening heeft een zeer negatieve weerslag op de levenskwaliteit van bejaarden. Bejaarden met diabetes worden tweemaal vaker in het ziekenhuis opgenomen, hebben tweemaal vaker thuishulp nodig, raadplegen tweemaal meer en lijden driemaal vaker nog aan andere aandoeningen. Daarom heeft men er alle belang bij de ziekte te voorkomen of de complicaties ervan te beperken.

Te veel vetten en suikers eten en een zittend leven: goed om diabetes te krijgen...

De risicofactoren van diabetes zijn bekend: overgewicht, diabetes in de familie, teveel triglyceriden in het bloed, te rijke voeding, onvoldoende fysieke activiteit, inname van bepaalde geneesmiddelen en verhoogde bloeddruk.Diabetes bij bejaarden wordt vaak toevallig ontdekt naar aanleiding van een bloedafname of een daling van de algemene toestand, gewichtsverlies, een val of deshydratatie.

Welke complicaties kunnen optreden, ook als de diabetes pas op latere leeftijd ontstaat?

Als de alvleesklier (pancreas) geen of te weinig insuline produceert, ontstaat diabetes. Insuline regelt de distributie van glucose en zorgt ervoor dat deze "brandstof" door de cellen wordt opgenomen. Als er te weinig insuline is, blijft glucose in de bloedvaten en moeten de cellen uit hun reserves putten. Diabetes leidt tot ernstige complicaties: te veel suiker in het bloed "verbrandt de zenuwen en verstopt de slagaders".Een recente ontregeling van de bloedglucosespiegel (of glycemie) kan leiden tot deshydratatie (het teveel aan suiker wordt door de nieren uitgescheiden maar sleurt ook een grote hoeveelheid water mee), ondervoeding (de cellen putten uit hun reserves) of coma (de hersenen krijgen te weinig suiker).Na jaren evolutie kunnen oogletsels, afwijkingen van de bloedvaten (risico op infarct of cerebrovasculair accident [CVA]) en van de gevoelszenuwen (ernstige aantasting van de voeten) optreden, wat een zeer negatieve weerslag heeft op de levenskwaliteit.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00

ARCAND-HEBERT. Précis pratique de gériatrie, 2ème édition. Maloine. 545-550. Auteur: Dr. Stéphanie Lehmann.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Insulinepompen: van zeer groot nut bij diabetespatiënten Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Insulinepompen zijn kleine toestellen die continu een bepaalde hoeveelheid insuline toedienen. Meerdere studies tonen aan dat ze de controle van de glycemie (bloedsuikerspiegel) verbeteren met een lagere dosis insuline. Insulinepompen worden enkel to...

Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Meer artikels