De bijzonderheden van diabetes bij bejaarden

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

PUB

Hoe diabetes op hoge leeftijd behandelen?

Zolang het lichaam nog insuline aanmaakt, kunnen geneesmiddelen via de mond worden ingenomen. Er zijn drie grote groepen van orale antidiabetica, die alleen of in combinatie kunnen worden gebruikt.De sulfonylureumderivaten verhogen de afgifte van insuline door de alvleesklier, maar kunnen hypoglycemie veroorzaken. De biguaniden verhogen het gebruik van glucose door de cellen en veroorzaken minder hypoglycemie. Deze geneesmiddelen mogen niet worden gebruikt bij nierinsufficiëntie, zelfs matige nierinsufficiëntie. Acarbose is minder doeltreffend dan de andere maar kan zonder ter versterking van die andere worden gebruikt. Acarbose wordt echter door de darmen vaak slecht verdragen.Als het lichaam geen insuline meer produceert, moet men insuline onderhuids (subcutaan) toedienen. De frequentie en de dosis van de injecties worden individueel aangepast.Op hoge leeftijd zijn we echter minder streng wat de streefglucosespiegel betreft dan bij jongere personen. Bij een 85-jarige persoon bijv. die geen complicaties van diabetes of vaatlijden vertoont, mag men veel hogere bloedglucosespiegels aanvaarden dan bij een jongere patiënt.

Welke regels moeten worden gevolgd?

  • Het dieet mag niet te streng zijn. Een te streng dieet kan een oorzaak zijn van ondervoeding. Wel moet worden gezorgd voor een evenwichtige voeding.
  • Minder vetten, vooral dierlijke vetten gebruiken.
  • Suiker en suikerproducten (gebakjes, nagerechten) niet apart eten, maar eerder op het einde van een maaltijd.
  • Natuurlijk gesuikerde voedingsmiddelen (fruit, melk, groene groenten) blijven eten.
  • De voorkeur geven aan voedingsmiddelen die trage koolhydraten bevatten, zoals brood en zetmeelhoudende stoffen.
  • Bewegen want fysieke activiteit verhoogt de gevoeligheid van de cellen voor insuline, waardoor de cellen gemakkelijker glucose opnemen.

De behandeling van diabetes verschilt naargelang de leeftijd waarop de aandoening ontstaat. Men moet zoeken naar diabetische complicaties of andere vasculaire risicofactoren, maar men moet ook aandacht hebben voor de algemene gezondheidstoestand en het niveau van autonomie van de patiënt. Vaak heeft het geen zin te streven naar perfecte bloedglucosespiegels; het risico op hypoglycemie met alle gevolgen van dien is dan immers te hoog in verhouding tot de gunstige effecten op lange termijn.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00

ARCAND-HEBERT. Précis pratique de gériatrie, 2ème édition. Maloine. 545-550. Auteur: Dr. Stéphanie Lehmann.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB