PUBLICITÉ

Bijzondere sportievelingen

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 29/07/2003 - 00h00
-A +A

Sport is voor gehandicapten vaak een uitstekende manier om zich te verzoenen met hun lichaam en een zekere autonomie te herwinnen, synoniem van vrijheid.

PUB

Sportevenementen voor gehandicapten worden steeds populairder. De spektakels die we mogen bewonderen, leiden zelfs tot roepingen en plaatsen deze praktijken, die het licht zagen in 1948, naar aanleiding van de Olympische Zomerspelen in Londen, op een mooie manier in de kijker. Vandaag hebben wedstrijden voor gehandicapten zoveel succes dat de Paralympische Spelen sinds 1992 op dezelfde terreinen plaatshebben als de Olympische Spelen voor validen. Dit eerbetoon is een mooie beloning voor de wilskracht van deze mannen en vrouwen, die in de eerste plaats sporters zijn en dan pas gehandicapten.

Handicap, wélke handicap?

Voor gehandicapten is gebrek aan lichaamsbeweging meer nog dan voor validen algauw synoniem van aftakeling. Het is dan ook belangrijk dat ze zo gezond mogelijk leven. Op een verkeerde manier in hun rolstoel zitten veroorzaakt algauw huidversterving, terwijl een te volle blaas gemakkelijk tot cystitis leidt. Door te sporten kunnen gehandicapten hun conditie beter op peil houden en worden orgaanstoornissen vlugger hersteld. Langzaam krijgt het lichaamsschema zijn vorm terug. Amputatiepatiënten leren beter om te gaan met het fameuze fantoomlid, dat fantoompijn veroorzaakt. Verlamden krijgen opnieuw een betere bloedcirculatie, hun hart is beter bestand tegen inspanningen en hun warmteregeling wordt doeltreffender. Zelfs tetraplegiepatiënten kunnen dankzij sport hun ademcapaciteit verhogen en lopen minder kans om flauw te vallen door lage bloeddruk. Sport biedt echter ook psychologische voordelen: de onvermijdelijke periodes van depressie en in zichzelf gekeerd zijn kunnen er beter door worden overwonnen. De grootste professionele successen vinden we trouwens terug bij sportieve gehandicapten. Door een merkwaardige vorm van compensatie geven deze atleten blijk van een wilskracht waarvan de voorbeeldwaarde de wereld van de gehandicapten… en de sportwereld ver overschrijdt!

Een kwestie van disciplines

Gehandicapten kunnen kiezen uit tal van sporttakken: alle atletiekdisciplines zijn mogelijk (behalve polsstokspringen), plus zwemmen. Judo komt in aanmerking voor visueel gehandicapten in de zeven gewichtsklassen. Het terrein wordt afgebakend door een verandering van bodemtextuur. Basketbal wordt bijna uitsluitend beoefend in een rolstoel, net als schermen. De regels zijn dezelfde als voor validen. Wielrennen omvat soloproeven voor geamputeerden en motorisch-cerebraal gehandicapten, en tandemproeven voor visueel gehandicapten, met vooraan een valide gids. Tennis wordt uitsluitend bedreven in een rolstoel, zonder andere classificatie. Alle bekende slagen (lobs, dropshots, smashes) zijn mogelijk, en gehandicapten genieten maar één voordeel ten opzichte van valide spelers: de bal mag twee keer stuiten. Van een dergelijke toegeving is geen sprake in het tafeltennis, een sporttak waarin zowel "zittende" als "staande" spelers een buitengewone handigheid en een dito anticipatievermogen hebben ontwikkeld. De competities boogschieten en Olympisch schieten (pistool, karabijn) hoeven in niets onder te doen voor de wedstrijden voor validen. Gewichtheffen (oefeningen die uitsluitend in liggende houding worden uitgevoerd), voetbal (zeven spelers op een kleiner terrein) en volleybal (rechtstaand bedreven en zittend op de grond, met een verlaagd net) sluiten de waaier van paralympische disciplines af. Gehandicapten beoefenen ook bijna alle wintersporten (langlauf, afdalingsski, sleesport enz.). Ze geven daarbij blijk van voldoende verbeeldingskracht en behendigheid om met volle teugen te kunnen genieten van sneeuwpret.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 29/07/2003 - 00h00 www.paralympic.org
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Paardrijden: fysiek en mentaal evenwicht Gepubliceerd op 16/04/2013 - 12h16

Paardrijden is een sportactiviteit die zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid voordelen te bieden heeft. En in tegenstelling tot wat sommige vooroordelen beweren, is paardrijden niet schadelijk voor de rug als er geen bestaande rugproblemen...

3 weken voor een hart in vorm Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Drie weken: zo lang duren gewoonlijk de hartrevalidatieprogramma's die worden voorgeschreven na een hartinfarct. Deze programma's zijn bijzonder nuttig en zorgen ervoor dat de patiënt zijn normale activiteiten kan hervatten.

Lepra: nog altijd actueel Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Lepra treft elke dag 2.000 mensen overal ter wereld. In dit tempo zullen er over vijf jaar 2,5 miljoen nieuwe gevallen geregistreerd worden. Helaas stellen artsen en onderzoekers momenteel een nieuwe opstoot vast.

Meer artikels