PUBLICITÉ

Bijzondere band tussen mens en hond komt door het hormoon oxytocine

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 22/04/2015 - 15h15
-A +A

Volgens Japanse onderzoekers ontstaat de sterke band tussen mensen en honden gewoon door oogcontact. Als de twee elkaar in de ogen kijken, stijgt de concentratie oxytocine in de hersenen. Dat hormoon, bekend als het knuffelhormoon, speelt ook een belangrijke rol in de emotionele binding tussen een moeder en haar kind. Het verschijnsel zou de domesticatie van de honden kunnen verklaren.

PUB

Het hormoon oxytocine versterkt de band tussen mens en hond

De onderzoekers kwamen tot dat besluit door de relatie tussen een dertigtal baasjes en hun hond te observeren: hun blikken, het aanraken en de stem. Daarna werd de concentratie oxytocine in de urine van de baasjes en hun hond gemeten. De uitslag: het hormoonpeil stijgt, en met name meer naarmate er meer visueel contact is. Het experiment werd overgedaan bij wolven, de voorouders van de honden, maar daar werd geen enkele stijging van de concentratie oxytocine gemeten. Vandaar de stelling dat dit hormonale proces in de hersenen aan de basis ligt van de domesticatie van de hond. Door oogcontact zou de hond de beste mensenvriend geworden zijn.

Oogcontact met uw hond maakt een hormonenpiek van oxytocine vrij

Als uw hond u aankijkt, is dat dus niet per se omdat hij eten wil. Het kan ook een vriendschapsverklaring zijn. Ook u kunt de affectieve band met uw huisdier versterken door hem aan te kijken en zo een hormonenpiek van oxytocine uit te lokken.

Dit onderzoeksresultaat kan verklaren waarom de relatie met honden zo’n weldoende invloed heeft op patiënten, onder meer op autisten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 22/04/2015 - 15h15

Miho Nagasawa et coll., Science, 17 April 2015: Vol. 348 no. 6232 pp. 333-336, DOI: 10.1126/science.1261022, http://www.sciencemag.org/content/348/6232/333?intcmp=collection-dogs.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gaan honden en kinderen goed samen? Gepubliceerd op 12/11/2012 - 13h04

Wil uw jongste peuter absoluut een hond ? De voordelen van een huisdier voor de ontwikkeling van een kind zijn er wel degelijk , maar een hond in huis nemen is geen beslissing die u lichtvaardig mag nemen. Enkele overwegingen.

Yoga voor honden: ontspan u samen met uw hond! Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Canicross, agility en recenter nog dog dancing... het zijn allemaal disciplines die aan honden en hun baasjes de kans bieden om samen prettige dingen te doen en tegelijk iets te doen aan hun conditie. Sinds kort kunnen mensen en honden nu ook samen d...

Meer artikels