PUBLICITÉ

Bijgeloof is slecht voor het hart

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Bijgeloof blijkt inderdaad slecht te zijn voor het hart. Volgens een Amerikaanse studie is de mortaliteit door hartaandoeningen bij Chinezen en Japanners hoger op de vierde dag van elke maand. Waarom? Westerlingen zijn bang voor het cijfer 13 en Aziaten voor het cijfer 4. De stress die daaruit voortvloeit, zou die bevindingen kunnen verklaren.

PUB

De vierde dag van elke maand zou niet zo goed zijn voor Aziaten, met inbegrip van Aziaten die naar de Verenigde Staten geëmigreerd zijn. Dit cijfer zou op zich volstaan om de cardiale mortaliteit te verhogen bij bijgelovige personen.

De onderzoekers stelden namelijk vast dat de cardiale mortaliteit 7% hoger lag op de vierde dag van elke maand. Dit was vooral duidelijk bij Amerikanen van Chinese of Japanse oorsprong die aan een chronische hartziekte leden.

Deze verhoogde mortaliteit werd echter niet teruggevonden bij blanke Amerikanen, ook niet op de dertiende van elke maand. Volgens de auteurs ligt de verklaring daarvan in het feit dat er geen taalkundig verband bestaat tussen het Engels en het cijfer 13, terwijl er wel een verband bestaat tussen het Mandarijns, het Kantonees en het Japans met het cijfer 4. In die talen wordt het woord "dood" op dezelfde manier uitgesproken als "vier".Gevoelig hart, opgelet voor dodelijke stress!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 Philipps D.P. et coll. B.M.J., 323 : 22-29, december 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Ouders die een kind verliezen, leven minder lang Geüpdatet op 18/03/2003 - 00h00

Er is een verhoogde mortaliteit vastgesteld bij moeders die een kind hebben verloren. Het kan daarbij zowel om een natuurlijke als om een niet-natuurlijke doodsoorzaak gaan. Deze verhoging is bijzonder uitgesproken tijdens de drie jaar na het overlij...

Diabetes: de vis niet verdrinken! Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Ongeveer 3 % van de Belgen lijdt aan diabetes (1) . Deze ziekte verhoogt sterk de kans op hart- en vaatziekten, tenzij u ... regelmatig vis eet.

Hard water, zacht hart Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Moeten we de kwaliteit van ons drinkwater toevoegen aan de lijst van cardiovasculaire risicofactoren? Dat blijkt althans uit de resultaten van een Finse studie: bij elke verhoging van de waterhardheid met 2 graden daalt het risico op een hartinfarct...

Meer artikels