PUBLICITÉ

Bij vrouwen werken bepaalde periodes een depressie in de hand

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/07/2008 - 00h00
-A +A

De vrouwelijke hormonen hebben een invloed op veel aspecten van de gezondheid. Ze kunnen ook stemmingsstoornissen zoals depressies uitlokken. De maandstonden, de periode die volgt op de bevalling, en de premenopauze zijn risicofactoren die kunnen leiden tot een depressie. Dat weten is nuttig en kan leiden tot een betere preventie.

PUB

Depressie en hormonale schommelingen

Uit studies blijkt dat 20 tot 50 % van de vrouwen enkele dagen voor de menstruatie last heeft van stemmingsstoornissen. Tijdens de maandstonden worden ook meer zelfmoorden vastgesteld, wat erop wijst dat het hier om een heuse depressie kan gaan die door de hormonale schommelingen heviger wordt.

Depressie na de bevalling

Na de bevalling leiden de plotselinge hormonale veranderingen en vermoeidheid bij 50% van de moeders tot een periode van intense depressie. Deze 'baby blues' (huilbuien, neerslachtigheid) duurt meestal maar een of twee dagen. Indien deze symptomen langer dan een maand aanhouden, is er echt iets mis en moet u naar een arts. Bij kwetsbare mensen kan zich een echte depressie ontwikkelen, of kan deze aandoening zich bij deze gelegenheid manifesteren. Het is belangrijk dat de depressie op dat moment ook vlug wordt opgespoord. Wacht dus niet, maar zoek meteen hulp

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/07/2008 - 00h00 Le Quotidien du médecin, maart 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Depressies: een hoog risico om te hervallen Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Hervallen gebeurt frequent, steeds vaker en sneller. Een patiënt die reeds een depressie heeft doorgemaakt, heeft 60% kans om er later in zijn leven opnieuw een te krijgen. Wie er twee heeft gehad, heeft 70% kans om te hervallen. Na drie keer wordt d...

Pil kan depressies veroorzaken Gepubliceerd op 23/09/2014 - 10h14

Dat de contraceptiepil efficiënt is, staat buiten kijf, maar soms heeft ze helaas ook bijwerkingen. Een ervan zijn stemmingswisselingen en meer bepaald depressies. Dit effect is al langer bekend en is nu ook wetenschappelijk bewezen.

Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Meer artikels