PUBLICITÉ

Bij ons eet men het best!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2014 - 09h43
-A +A

Of toch bijna.

Want al scoren Nederland, Zwitserland en Frankrijk scoren nog beter, het eten bij ons in België is dus nog altijd van heel goede kwaliteit.

PUB

Oxfamstudie over de kwaliteit van ons voedsel

Oxfam heeft een aantal criteria onder de loep genomen: de hoeveelheid voedingsmiddelen die er op de markt beschikbaar zijn, de prijs ervan vergeleken met het gemiddelde inkomen in het land, de kwaliteit van de voedingsmiddelen en die van het drinkbaar water, en de gevolgen voor de gezondheid van een eventuele slechte voedselhygiëne bij de bevolking (obesitas, diabetes, enz.)

Aan de hand van deze criteria werden 125 landen gerangschikt. De armste landen staan helemaal onderaan in de ranglijst, en dat is niet echt een verrassing. Op de laatste plaats staat Tsjaad. Daar is de situatie echt zorgwekkend. Voedsel is er duur ondanks de slechte kwaliteit, de hygiëne laat te wensen over, enz. Eén op de drie kinderen in Tsjaad is te mager voor zijn leeftijd.

Goed om het nog eens te horen

Dat de armste en rijkste landen op aarde beoordeeld worden, is misschien niet evident, maar het is goed om alles nog eens in perspectief te plaatsen.

De uitslag van het onderzoek: het voedsel bij ons (dat wil zeggen in België, maar ook in de rest van Europa, want de top twintig van de Oxfam-index bestaat op Australië na volledig uit Europese landen) is van uitstekende kwaliteit en geeft iedereen de kans om zich heel goed te voeden. Iets waar we trots op zouden moeten zijn.

En toch is dat niet het geval. De meerderheid van de Belgen, zo blijkt uit een recente studie, heeft geen vertrouwen in wat ze eten. Bovendien lijden we aan allerlei ziektes die op zijn minst gedeeltelijk te wijten zijn aan een slechte voedselhygiëne. Denk maar aan cardiovasculaire ziektes, diabetes en sommige vormen van kanker die duidelijk verband houden met overgewicht en overdaad.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2014 - 09h43
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Overgewicht: de kwellingen van de verleiding Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

New-Yorkse onderzoekers hebben zopas aangetoond dat het zien van voedsel volstaat om het hersencircuit van het zinnelijk genot te stimuleren. Volgens hem zou de overvloed aan informatie over voedsel het eetgedrag verstoren en zo gedeeltelijk verantwo...

Colonkanker: 'rood alarm'! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Een nieuwe studie bevestigt de resultaten van diverse vroegere onderzoeken: te veel rood vlees eten, verhoogt fors het risico op colonkanker. Vis daarentegen zou ertegen beschermen.

Arsenicum op ons bord! Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h41

De Deense dienst voor Volksgezondheid raadt aan om het gebruik van producten op basis van rijst bij kinderen te beperken. Ze zouden te grote hoeveelheden arseen bevatten. Arseen komt relatief veel voor in onze voeding. Het zit niet alleen in rijst, m...

Meer artikels