PUBLICITÉ

Bigorexia of de verslaving aan sport

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/11/2011 - 12h24
-A +A

Bigorexia is een stoornis waarbij sprake kan zijn van een verslaving aan sport. Wie aan bigorexia lijdt, beweert niet meer zonder sport te kunnen en voelt zich niet goed wanneer hij of zij geen sport mag beoefenen.

PUB

Bigorexia: welke is de oorzaak van dit dwangmatige gedrag?

Chemisch zou het als volgt kunnen uitgelegd worden: door intensieve sportbeoefening wordt endorfine aangemaakt. Deze endorfine is in staat om het lichaam in een lichte euforie te brengen, zodat de sporter zich extra goed gaat voelen. Biochemisch gezien, kunt u endorfine vergelijken met producten als morfine. Door die endorfine gaat de sporter telkens weer opnieuw op zoek naar dat aangename gevoel tot het een dwangmatige gewoonte wordt.

Bigorexia treft zowel amateurs als professionele sportbeoefenaars

Met onze verklaring, kan nochtans niet alles uitgelegd worden. Het is wel zo dat iedereen die een sport intensief beoefent, de gevolgen zal voelen van de aanmaak van endorfine, maar dat betekent nog niet dat iedereen verslaafd wordt aan dat gevoel. Het valt wel op dat bigorexia voorkomt bij topsporters, maar dat dat lang niet het geval is bij alle professionele sportbeoefenaars.
Bigorexia komt trouwens ook voor bij amateurs.

Dat verslavend effect heeft een psychologische kant, die niet in tegenspraak is met de biochemische oorzaak, maar die die oorzaak zelfs aanvult. Mensen die sport beoefenen als een soort verslaving, handelen misschien zo om hun zelfrespect te vergroten dankzij de bewustwording van hun fysische mogelijkheden, hun uithouding,... of om een affectieve leegte te vullen door een levensvullende sportbeoefening.
En dan is er nog het lichamelijk esthetische aspect dat voor heel wat mensen uiterst belangrijk is.
Sommige dwangmatige sportbeoefenaars hebben een pover esthetisch beeld van zichzelf en zij zouden hun esthetisch uiterlijk willen veranderen als reactie op het negatieve oordeel dat zij over hun lichaam hebben. Die mensen denken trouwens ook dikwijls dat hun omgeving hun lichaam negatief beoordeelt.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 07/08/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/11/2011 - 12h24

"Corps, sport et dépendance" van Stéphane Abadie, een artikel verschenen in het tijdschrift Cerveau et psycho van juli-augustus 2007. "L'addiction à l'exercice physique" van Dan Véléa, Doctor in de geneeskunde, Centre médical Marmottan, Paris 75017, in het tijdschrift Psychotropes - Vol. 8 nos 3-4.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bent u verslaafd aan sport? Geüpdatet op 28/09/2016 - 10h05

Aan sport doen is goed. Het is zelfs aan te raden! Maar als sporten een obsessie wordt, gaat het op een verslaving lijken. Hoe wordt iemand verslaafd aan sport ? Hoe wordt zo’n verslaving opgespoord en vastgesteld? Wat zijn de gevolgen? En hoe raakt...

Wanneer sport en kruidengeneeskunde elkaar ontmoeten Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Zich verzorgen door beroep te doen op planten wordt overal meer en meer aanvaard. Maar blijkbaar gaat de wereld van de fytotherapie niet zo goed samen met de wereld van de sport , waar men het vaak heeft over doping en over het verleggen van de grenz...

Welke sportdisciplines helpen tegen stress? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

Sport is een uitstekende activiteit om stress tegen te gaan en wordt aan iedereen aanbevolen om spanningen te verdrijven. Sommige lichamelijke activiteiten , zoals yoga of tai chi, zijn meer dan alle andere geschikt om tot rust te komen en van de str...

Meer artikels