PUBLICITÉ

Bewust inleiden van de bevalling: geboortes op bestelling

Geüpdatet door Dr. Renaud Guichard op 24/09/2012 - 11h40
-A +A

Is er iets natuurlijkers dan een bevalling? Natuurlijk weten we dat er zoiets bestaat als een keizersnede of de bevalling die wordt ingeleid.

Er zijn de medische indicaties om een zwangerschap kunstmatig af te breken, maar hoe zit het met de indicaties om persoonlijke redenen, van de arts zowel als van de toekomstige moeder?

PUB

Bevallen: een natuurlijk, maar nog te weinig doorgrond fenomeen

Zelfs vandaag kennen we de mechanismen nog niet waardoor een bevalling vanzelf op gang komt. We kunnen alleen statistisch vaststellen dat het ideale moment rond 39 tot 40 weken amenorroe (vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie) ligt, met als ondergrens 37 weken om vroeggeboorte te vermijden en als bovengrens 42 weken om serotiniteit (te lange duur van een zwangerschap) te vermijden.

We kunnen ook voorspellen dat een bevalling eraan komt door de baarmoedermond te onderzoeken. Met die elementen op zak kunnen artsen beslissen of een bevalling al dan niet kunstmatig moet worden ingeleid. Als het moet, kunnen ze daarbij gebruik maken van twee efficiënte stoffen: oxytocine en prostaglandinen.

Waarom een bevalling op gang brengen?

Een bevalling kunstmatig kunnen inleiden is erg belangrijk als de baby of de moeder gevaar zouden lopen als men te lang wacht. Dat kan bijvoorbeeld zijn als de baby te groot dreigt te worden om nog via de natuurlijke weg te komen (zo vermijdt men een keizersnede), als er sprake is van zwangerschapshypertensie of een ander probleem dat plots dreigt te verergeren, of als de moeder over tijd is en de bevalling niet vanzelf op gang komt (na de 42e week). Het gekozen moment is vaak de datum waarop het kind niet langer prematuur is (vanaf de 38e week).

Zo probeert men het risico voor moeder en kind zo klein mogelijk te houden. Maar meer en meer bevallingen worden nu gewoon op gang gebracht omdat het de betrokkenen beter uitkomt en dus niet alleen om medische redenen. Dat kan simpelweg voor het (psychisch of professioneel) comfort van de moeder zijn, of - iets meer onderbouwd -  omdat men de bevalling overdag wil plannen omdat het verloskundige team dan compleet is. Alles samen en alle redenen dooreen ligt het aantal ingeleide bevallingen in België al boven de 25%.

Initialement publié par Dr. Renaud Guichard le 24/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Renaud Guichard le 24/09/2012 - 11h40
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ