PUBLICITÉ

Bewegen is goed tegen kanker!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/07/2005 - 00h00
-A +A

Sedentariteit bevordert niet alleen hart- en vaatziekten en diabetes, maar verhoogt ook het kankerrisico. Bewijs: lichaamsbeweging vermindert het aantal gevallen van colon- en borstkanker met minstens 20 %!

PUB

EPIC is een opmerkelijke prospectieve studie, zowel door haar omvang als door haar duur. Ze werd uitgevoerd in tien Europese landen, bij ongeveer 500.000 personen tussen 35 en 70 jaar die gedurende gemiddeld vijf jaar gevolgd werden. De studie vergeleek het aantal gevallen van colonkanker bij actieve en sedentaire proefpersonen. Daaruit bleek dat sport of lichaamsbeweging in de vorm van dagelijkse activiteiten thuis (huishouden, tuinieren) of op het werk het risico op colonkanker tot 20 % vermindert. Dat is het geval voor zeer actieve personen (die twee tot drie uur sporten per dag), terwijl matig actieve personen hun risico zien dalen met 14 %. Omgekeerd lopen personen met overgewicht (te hoge Body Mass Index en buikvet) 50 tot 100 % meer kans op colonkanker. Verder lopen vrouwen die zeer regelmatig bewegen, ongeveer 20 % minder kans op borstkanker. Het is belangrijk om actief te blijven in de menopauze. Intensiteit speelt daarbij weliswaar een rol, maar het gaat toch vooral om hoeveelheid en regelmaat (wandelen in stevig tempo, fietsen, de trap nemen,…). Vrouwen die tussen hun 20ste en hun 50ste meer dan 15 kg bijkomen, lopen 50 % meer risico.

Via welk mechanisme?

Er zijn daarover verschillende hypothesen naar voren geschoven. Zo zou lichaamsbeweging beschermen tegen colonkanker omdat ze de darmtransit vertraagt, waardoor tegelijk ook de contacttijd vermindert met bepaalde kankerverwekkende stoffen in de voeding. De bescherming tegen borstkanker zou dan weer te verklaren zijn door de vermindering van overgewicht. Overgewicht zou namelijk hormonale kettingreacties veroorzaken die kankerprocessen stimuleren in de borsten. Moraal van het verhaal: we moeten elke dag bewegen, want ons organisme is ervoor gemaakt! Verwaarloos die elementaire behoefte dus niet…Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/07/2005 - 00h00 European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), juni 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Minder kanker door sport Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Volgens een Britse studie lopen mannen van middelbare leeftijd met een matige of intense fysieke activiteit globaal genomen minder risico op kanker. Mannen die niet aan sport doen, zouden echter geen hoger risico op kanker lopen.

Meer artikels