PUBLICITÉ

De bevalling voorbereiden: goed integreren in de follow-up van de zwangerschap!

Gepubliceerd door Dr Magalie Le Bihan, Apotheker op 23/08/2016 - 16h26
-A +A

De sessies ter voorbereiding van de bevalling die worden gegeven door een vroedvrouw of arts (al zijn er maar weinig artsen die ze aanbieden) proberen te anticiperen op de lichamelijke, emotionele en psychische moeilijkheden bij de bevalling zodat de moeder er op het moment zelf zo goed mogelijk mee kan omgaan. Deze sessies zijn dan ook een sleutelmoment in de follow-up van de zwangerschap. Maar elke zwangere vrouw stelt zich allicht de vraag welke methode ze moet kiezen om zich op de bevalling voor te bereiden… Deze tips kunnen u daarbij helpen!

PUB

Voorbereiding op de bevalling: een voorbereiding op de geboorte en het ouderschap

Wie zwanger is, stelt zich constant vragen en wil zich zo goed mogelijk op de bevalling voorbereiden. Want de bevalling is vaak een gevreesd moment, wat het verloop ervan op de dag zelf niet meteen vergemakkelijkt. Dankzij de voorbereidingssessies op de geboorte - ze zijn niet verplicht maar worden wel warm aanbevolen - zult u alvast psychisch voorbereid zijn om met de pijn en de onzekerheden van de bevalling om te gaan en ze onder controle te krijgen. U krijgt tijdens die sessies uitgelegd wat er op de bewuste dag in uw lichaam en om u heen zal gebeuren: de bewakingsapparatuur, de verschillende stappen van de bevalling, de verschillende mogelijke ingrepen zoals het gebruik van de verlostang, het inknippen en de keizersnede. Tijdens die s voorbereidingsessies leert ook ontspannings- en ademhalingstechnieken aan die de geboorte vlotter laten verlopen. En u kunt er ook vrijuit spreken over uw angsten en ervaringen uitwisselen met andere zwangere vrouwen. Deze sessies zijn ook het ideale moment in de zwangerschap om de toekomstige vader erbij te betrekken. Ideaal is om aan het begin van de vierde maand van de zwangerschap contact op te nemen met een vroedvrouw. Dan kunt u informatie inwinnen, met de vroedvrouw overleggen en uw voorbereiding op de bevalling rustig plannen. Hou er wel rekening mee dat sommige vroedvrouwpraktijken met vertraging kampen.

De verschillende methodes ter voorbereiding op de geboorte en het ouderschap (PNP)** 

Als u een kindje verwacht, en zeker als het uw eerste is, vraagt u zich vast af wat het verschil is tussen al die methodes waarover u om u heen hoort praten.

  • Er bestaan meerdere methodes, maar de bekendste - die ook het meest wordt gekozen - is de klassieke voorbereiding op de bevalling of PPO (Psychoprophylaxe of Bevalling zonder pijn). Deze methode bestaat in de eerste plaats uit theoretische sessies waarin u heel gedetailleerd uitleg krijgt over wat er de dag van de bevalling gebeurt, hoe u de echte weeën kunt herkennen en wanneer u naar het ziekenhuis moet gaan. Ook het fysiologisch proces van de geboorte wordt uitgelegd en u krijgt de basishandelingen uitgelegd om na de geboorte met uw kindje om te gaan. Daarna volgen meer praktische sessies waarin u ademhalingsoefeningen aangeleerd krijgt om uw ademhaling te controleren en perstechnieken. Dat is de voorbereiding die voor elke zwangerschap wordt aanbevolen. Eventueel wordt ze nog aangevuld met andere technieken als de zwangere vrouw dat wil.
  • Verder bestaan er twee methodes die gebaseerd zijn op lichamelijke relaxatie en het visualiseren van positieve beelden. Die technieken zijn sofrologie en hypnose. Maar vergeten we ook de prenatale yoga niet, ook een techniek die heel goed helpt om te ontspannen en die de hele duur van de zwangerschap beoefend mag worden.
  • Er bestaat ook haptonomie, een methode die berust op de communicatie tussen het koppel en het kindje zodat het op het moment van de bevalling de juiste houding aanneemt en zich goed door het geboortekanaal beweegt.
  • Voor zwemliefhebsters kan de voorbereiding op de onderwaterbevalling in een zwembad of bassin interessant zijn. Ze kunnen zo profiteren van een klassieke voorbereiding in een aangepaste omgeving die ontspannend werkt (balneotherapie), of van een meer praktische voorbereiding met prenatale lichaamsoefeningen om de buikspieren beter te doen werken en de ademhalingscapaciteit te vergroten, twee dingen die de dag van de bevalling heel goed van pas komen.  Maar opgelet! Geen van beide gevallen zijn een reële voorbereiding op een bevalling in het water. Dat komt in onze contreien nog altijd weinig voor. De bedoeling is gewoon om te genieten van de weldaden van water en u op een speelse en dynamische manier zo beter voor te bereiden op de weeën en de bevalling.
  • Er is tot slot ook nog het prenataal chanten, een techniek om greep te krijgen op de eigen ademhaling. Ook hier is de bedoeling om de dag van de bevalling beter te kunnen omgaan met de weeën en de pijn.

Gepubliceerd door Dr Magalie Le Bihan, Apotheker op 23/08/2016 - 16h26

Op basis van een interview met Nicolas Dutriaux, zelfstandig vroedvrouw (Herblay) en secretaris van het ‘Collège National des Sages-Femmes’ van Frankrijk.

* Elke deelneemster kan vrij kiezen of ze alles doet of maar één of twee

** PNP vervangt de oudere term PPO (die nu meer gebruikt wordt om de klassieke voorbereiding aan te duiden).  De PNP-sessies focussen niet op de weeën of de bevalling, maar willen tegemoetkomen aan “de behoefte aan informatie van de toekomstige ouders” zoals die tot uiting komt in de prenatale gesprekken. Daarnaast willen ze de ouders de nodige “ouderlijke vaardigheden” bijbrengen om hun kindje te verwelkomen. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bevalling met stuitligging: erfelijke risico's... Geüpdatet op 06/05/2008 - 00h00

Het zal u allicht verbazen, maar het risico op een bevalling met stuitligging blijkt erfelijk te zijn. Nog verrassender is dat dit erfelijke risico zowel door de vader als door de moeder kan worden doorgegeven. Anders gezegd: als u bij uw geboorte in...

Meer artikels