PUBLICITÉ

Bevalling met stuitligging: erfelijke risico's...

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/05/2008 - 00h00
-A +A

Het zal u allicht verbazen, maar het risico op een bevalling met stuitligging blijkt erfelijk te zijn. Nog verrassender is dat dit erfelijke risico zowel door de vader als door de moeder kan worden doorgegeven. Anders gezegd: als u bij uw geboorte in stuitligging lag, is de kans groter dat uw kinderen ook zo geboren worden.

PUB

Wat zijn de risicofactoren op een bevalling met stuitligging?

Van alle kinderen die worden geboren ligt 3 tot 4% bij de bevalling in stuitligging. Een aantal factoren die dit fenomeen in de hand werken, is intussen bekend: de gevorderde leeftijd van de moeder, prematuriteit, laag geboortegewicht, afwijkingen aan de baarmoeder, enz. Toch worden deze risicofactoren op een bevalling met stuitligging slechts in 7 tot 15% van de gevallen ook echt teruggevonden. Anderzijds heeft men vastgesteld dat bevallingen met stuitligging vaak terugkeren binnen eenzelfde gezin.

Overgedragen door de ouders

Volgens de resultaten van een omvangrijk nieuw onderzoek bestaat er nog een andere belangrijke risicofactor, en wel de erfelijke belasting. Dankzij de gegevens van het geboorteregister in Noorwegen heeft men meer dan 700.000 geboorten over twee generaties aan elkaar kunnen koppelen, waarbij een verhoogd risico op een bevalling met stuitligging aanwezig bleek te zijn voor kinderen van wie de vader of de moeder zelf bij de geboorte in stuitligging lagen. Het feit dat het risico zowel door de moeder als door de vader kan worden doorgegeven, wijst op een erfelijke factor. Het risico is bovendien hetzelfde voor de kinderen van mannen die in stuitligging zijn geboren en die kinderen hebben bij meer dan één vrouw.
Om een mogelijke interferentie met andere bekende risicofactoren uit te sluiten zijn alleen de bevallingen onderzocht die op tijd gebeurden.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/05/2008 - 00h00 Tone Irene Nordtveit et coll., British Medical Journal, onlinepublicatie, april 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stuitligging: welke oplossingen? Geüpdatet op 02/05/2014 - 11h56

De meeste kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap met hoofd naar beneden in de baarmoeder. Bij sommige zwangerschappen is dit echter niet het geval en ligt de baby in stuitligging. Uitwendige kering, keizersnede, vaginale bevalling… Welke z...

Spontane vermindering van meerlingzwangerschappen Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Spontane miskramen zijn een natuurlijk fenomeen dat vrij frequent voorkomt tijdens het eerste zwangerschapstrimester. Het risico is nog groter bij een meerlingzwangerschap: sommige embryo's kunnen zich immers ontwikkelen ten koste van andere die dan...

Meer artikels