PUBLICITÉ

Bevalling: begeleide of instinctieve arbeid?

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00
-A +A

Tijdens de bevalling is de arbeid niet veel korter als de toekomstige mama wordt begeleid door een vroedvrouw die haar zegt wanneer en hoe ze moet persen dan wanneer ze instinctief mag persen.

PUB

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat tijdens de bevalling het tweede gedeelte van de arbeid (wanneer de baarmoederhals volledig gedilateerd is) gemiddeld 13 minuten minder lang duurt bij vrouwen die door een vroedvrouw worden begeleid en die hen aangeven wanneer en hoe ze moeten persen dan bij vrouwen van wie de vroedvrouw hen instinctief, op een natuurlijke manier laat persen. De onderzoekers in Dallas zeggen dat het niet geven van gerichte begeleiding vaak zelfs goed kan zijn voor de toekomstige mama als ze doet wat volgens haar het meest comfortabele voor haar is.Bij deze studie waren 320 vrouwen betrokken die na een voldragen zwangerschap hun eerste kind op de wereld zetten. Deze vrouwen hadden allemaal een probleemloze zwangerschap achter de rug. Allemaal bevielen ze zonder epidurale verdoving in hetzelfde ziekenhuis. De mama's werden in twee groepen verdeeld en werden door vroedvrouwen begeleid.De vroedvrouwen van de eerste groep begeleidden hun patiëntes om op bepaalde momenten tijdens de arbeid te persen. De vroedvrouwen van de tweede groep gaven hun patiëntes alleen maar de raad dat ze moesten doen wat hun instinct hen ingaf, zonder hen te vertellen wanneer of hoe ze moesten persen. De arbeid duurde gemiddeld 13 minuten minder lang bij vrouwen bij wie de vroedvrouwen aangaven wanneer en hoe ze moesten persen. Het tweede deel van hun arbeid duurde gemiddeld 46 minuten, in vergelijking met 59 voor vrouwen die niet begeleid werden om op bepaalde momenten te persen. De onderzoekers vinden dit verschil niet echt significant.Bovendien is er geen enkele element dat voor of tegen begeleiding pleit. De incidentie van episiotomie (insnijding van de vaginale wand en de onderliggende spieren van het perineum om de uitdrijving van de baby te vergemakkelijken) en scheuring waren in beide groepen vergelijkbaar.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00 Bloom S., American Journal of Obstetrics and Gynecology, januari 2006, vol 193.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pijnloos bevallen: welke oplossingen? Geüpdatet op 09/05/2014 - 11h28

U wilt geen epidurale verdoving (of mag er geen hebben)? Wees gerust: er bestaan heel wat technieken om uw bevallingspijn te helpen verlichten. Hypnose, sofrologie, yoga, Bonapace-methode, acupunctuur … Ziehier een overzicht!

Meer artikels