PUBLICITÉ

Bevallen bij volle maan

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2015 - 15h17
-A +A

Er zouden meer bevallingen zijn tijdens nachten met volle maan. De maan zou ook een invloed hebben op andere gynaecologische gebeurtenissen.
Wat is er van aan? Wat zegt de wetenschap over de invloed van de maan op zwangerschappen en bevallingen?

PUB

Volle maan = overvolle kraamklinieken?

Veel verpleegsters, vroedvrouwen en zelfs dokters zeggen het: het is veel drukker op de kraamafdelingen bij volle maan, en dat geldt trouwens ook voor de spoeddiensten. En dat is niet alles! Tijdens deze bijzondere maanfase zouden er ook meer miskramen, complicaties bij de bevalling, keizersneden en meer geboortes van tweelingen zijn. Er wordt zelfs gefluisterd dat er in deze periode ook meer kinderen met misvormingen ter wereld komen.

De afgelopen veertig jaar hebben heel wat wetenschappers zich gebogen over de vraag in hoeverre die geruchten gefundeerd waren. Ze kwamen tot de vaststelling dat in de ziekenhuizen en kraamafdelingen  tijdens nachten met volle maan alles heel normaal is! De recentste grootschalige studie onderzocht meer dan een half miljoen bevallingen die tussen 1997 en 2001 in North Carolina plaatsvonden (1). Die periode komt overeen met 62 maancycli. Eén maancyclus bestaat uit een aantal fases, zoals nieuwe maan, eerste kwartier, wassende maan,  volle maan, enz. Er werd geen enkel verband vastgesteld tussen een van deze fases en een eventuele toename van het aantal bevallingen, complicaties, keizersneden, enz. Er zijn zowat overal ter wereld nog andere studies van hetzelfde genre uitgevoerd. Allemaal komen ze tot hetzelfde besluit: statistisch gezien heeft de maan GEEN invloed op gynaecologische gebeurtenissen.

 

Hardnekkige ideeën

Maar hoe valt het dan te verklaren dat er zoveel mythes over volle maan onder de mensen leven, ook bij het medisch personeel? Er zijn minstens twee hypothesen daarvoor te vinden. Veel culturen leggen om te beginnen een verband tussen vrouwen en de maan. Allicht komt dat omdat de maancycli en de menstruatiecyclus ongeveer even lang duren (29,5 versus 28 dagen). Bovendien is de idee dat de sterren de zaken hier op aarde beïnvloeden al sinds mensenheugenis in onze culturen en denkwereld verankerd. De vele spreuken en het nog levende succes van de astrologie getuigen daarvan.

Initialement publié par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 27/04/2012 - 14h54 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/04/2015 - 15h17

(1) Arliss JM et al., The American Journal of Obstetrics & Gynecology, mei 2005, vol. 192(5), pp 1462-1464.
(2) Zie http://news.nationalgeographic.com/news/2002/12/1218_021218_moon.html

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bevalling : de oorlog van de geslachten ? Geüpdatet op 10/03/2003 - 00h00

Volgens de resultaten van een Ierse studie zou het moeilijker te zijn te bevallen van een jongen dan van een meisje. Zowel tijdens de arbeid als tijdens de bevalling is er meer risico op verwikkelingen.

Bevalling met stuitligging: erfelijke risico's... Geüpdatet op 06/05/2008 - 00h00

Het zal u allicht verbazen, maar het risico op een bevalling met stuitligging blijkt erfelijk te zijn. Nog verrassender is dat dit erfelijke risico zowel door de vader als door de moeder kan worden doorgegeven. Anders gezegd: als u bij uw geboorte in...

Meer artikels