PUBLICITÉ

Beter weten wat allergie inhoudt

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/05/2013 - 10h57
-A +A

Allergie treft meer en meer mensen, maar de manier waarop die aandoening functioneert, is nog altijd geheimzinnig, ook voor de artsen trouwens! E-gezondheid ontmoette Dr. Patrick Rufin*, allergoloog en pneumoloog, en stelde hem een aantal vragen over bepaalde aspecten van het probleem.

PUB

Is allergie een erfelijke ziekte?

Dr. Patrick Rufin: Een allergische episode is de ontmoetingsplaats van een op erfelijk vlak genetisch ontvankelijke situatie en het milieu. 'Milieu' wordt hier wel gebruikt in de ruimste betekenis van het woord, d.w.z. alles wat ons omringt. Erfelijkheid is dus niet de enige factor.

Kan men op elke leeftijd allergisch worden voor pollen?

Dr. Patrick Rufin: Bij het jonge kind doet zich snel een allergische reactie voor zodat ook de symptomen snel zichtbaar worden. Dit is onder andere het geval met huismijtallergieën.
De eerste episode van hooikoorts doet zich meestal voor bij kinderen tussen 7 en 10 jaar. Bij volwassenen kan dat zich eigenlijk op elke leeftijd voordoen, maar bij volwassenen ouder dan 50 jaar, gebeurt het uiterst zelden dat men voor de eerste keer geconfronteerd wordt met echte hooikoorts.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/05/2013 - 10h57

* Dr. Patrick Rufin, verbonden aan de ziekenhuizen van Parijs, is pneumoallergoloog aan het laboratorium voor functioneel ademhalingsonderzoek van het Hôpital Necker - Enfants Malades.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een hypoallergene tuin in negen lessen Gepubliceerd op 06/08/2015 - 17h11

Door ons landschap te veranderen, hebben we een groot aantal allergene plantensoorten ingevoerd en nieuwe allergieën ontwikkeld. Maak in uw eigen tuin niet dezelfde fout: leg een hypoallergene tuin aan.

Pollenallergie: Het begint opnieuw... Gepubliceerd op 07/04/2014 - 16h12

Pollen zijn allergiserende stoffen en het seizoen begint op het einde van de maand januari... Velen hebben last van pollenallergie, maar sommigen weten zelfs niet dat ze allergisch zijn.

Pollenpieken via SMS Gepubliceerd op 18/04/2017 - 14h45

Hebt u hooikoorts en bent u niet "beschermd" door medicatie, dan is het belangrijk dat u de hoeveelheid allergene pollen in de lucht kent. En waarom niet via SMS?

Meer artikels