PUBLICITÉ

Beter leven met kanker door sofrologie

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 19/01/2016 - 12h18
-A +A

Bij kanker is de behandeling met chemotherapie in de meeste gevallen zwaar, langdurig en vermoeiend. Het zijn allemaal beangstigende situaties en bronnen van stress waar sofrologie beterschap kan brengen. Sommige afdelingen oncologie bieden tegenwoordig sessies sofrologie aan. Wat mogen de patiënten ervan verwachten?

PUB

Kanker: waarom sofrologie overwegen?

Sofrologie is een therapie - een alternatieve geneeswijze - die ernaar streeft om «zich meer bewust te worden van lichaam en geest en beide in harmonie te brengen». De toegepaste technieken helpen de patiënten tot rust te komen, ze verminderen de angst en leren de patiënten hoe ze via eenvoudige oefeningen invloed kunnen uitoefenen op zichzelf. De oefeningen zijn gebaseerd op ademhaling, bewustwording van lichamelijke sensaties en de herkomst ervan, en leren de patiënten omgaan met emoties en hun mentale bevinden. Ze kunnen een hulp zijn voor mensen die chemotherapie krijgen. Deze behandelingen duren namelijk vaak lang en kunnen vermoeidheid, angst en zware of minder zware bijwerkingen veroorzaken die het levensritme van de zieken soms zodanig bepalen dat ze alles overheersend worden.

Chantal Barré is verpleegkundige en sofroloog (in de Caycediaanse sofrologie) aan het Curie-instituut in Parijs. Volgens haar helpt «sofrologie de patiënt via de ademhaling en het gewaarworden van zijn lichaam bij zichzelf te komen en zo in het hier en nu te zijn. Via zijn lichaam vindt hij weer zelfvertrouwen en krijgt hij weer meer vat op zijn situatie. Het einddoel van de therapie is om het eigen leven weer in handen te nemen, om het hoofd te bieden aan de ziekte en de behandelingen en de eigen autonomie terug te winnen. Eigenlijk geven we mensen dus de tools om te handelen in plaats van lijdzaam te ondergaan».

Wanneer de stap zetten naar sofrologie?

Sofrologie wordt bij kanker voor heel veel aspecten ingezet:

  • Angst verminderen. De angst kan de ene dag groter zijn dan de andere. Als de vorige sessie chemotherapie bijvoorbeeld slecht verlopen is, kan het zijn dat de patiënt vóór de volgende sessie al angstig is (anticipatoire angst). Hij of zijn kan zelfs last krijgen van echte misselijkheid, zoals de misselijkheid die chemotherapie teweegbrengt, ook al moet de chemo nog gegeven worden.
  • Slaapstoornissen - iets wat heel vaak voorkomt - verbeteren. Sofrologie helpt om los te laten, om angstige gedachten op een afstand te houden en bevordert zo de ontspanning.
  • De impact van de bijwerkingen van de kankerbehandeling verminderen (vermoeidheid, verstoord lichaamsbeeld, misselijkheid, enz.)
  • De behandeling leren aanvaarden. De noodzaak voor een neo-adjuvante behandeling  (uitgevoerd voor de operatie) wordt doorgaans bijvoorbeeld begrepen en aanvaard, maar soms hebben patiënten het lastig als ze horen dat er na de operatie nog chemotherapie nodig is. Sommigen zien er niet altijd het nut van in, wat het niet makkelijker maakt om de behandeling te aanvaarden en de bijwerkingen vaak nog erger maakt.
  • Stress en emoties beter de baas kunnen: gevoelens zoals woede en verdriet leren herkennen en benoemen. De patiënt voorbereiden op de onderzoeken. Sommige mensen hebben een echte fobie voor magnetische resonantie beeldvormingstechniek (MRI, waarbij de onderzoekstafel in een vrij smalle tunnel geschoven wordt), maar ook voor radiotherapie. Soms hebben ze ook  moeite om tijdens het onderzoek stil te blijven liggen. Sofrologie kan ze dan in een bepaalde bewustzijnstoestand brengen en ze leren om deze beangstigende situatie op een positieve manier tegemoet te treden.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 19/01/2016 - 12h18

*SOiNS - no 800 - november 2015

Gebaseerd op een interview met Chantal Barré, verpleegkundige en sofroloog (in de Caycediaanse sofrologie) aan het Curie-instituut in Parijs, verantwoordelijk voor de consultaties sofrologie. Chantal Barré is opgeleid aan de ’Académie de psychothérapie et de sofrologie’ in Parijs en heeft een master in de Caycediaanse sofrologie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Interview : sofrologie, een oplossing voor angst Geüpdatet op 11/03/2003 - 00h00

Flauwvallen de dag vóór de examens, schrik voor liften, schrik voor een wedstrijd ?... Sofrologie kan een oplossing zijn voor die blokkades. Alain Héril, sofroloog, geeft wat meer uitleg over die methode.

Pijnloos bevallen: welke oplossingen? Geüpdatet op 09/05/2014 - 11h28

U wilt geen epidurale verdoving (of mag er geen hebben)? Wees gerust: er bestaan heel wat technieken om uw bevallingspijn te helpen verlichten. Hypnose, sofrologie, yoga, Bonapace-methode, acupunctuur … Ziehier een overzicht!

Angst, een fysieke aandoening Gepubliceerd op 11/04/2012 - 10h15

Vaak wordt gedacht dat angst in het hoofd zit. Angst is echter ook een aandoening met symptomen die in het lichaam aanwezig zijn. Maar welke zijn die symptomen van angst?

Meer artikels