Beter leven met kanker door sofrologie

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 19/01/2016 - 12h18
-A +A

PUB

Hoe verloopt een sessie sofrologie?

Volgens Chantal Barré staan vrouwen doorgaans meer open voor sofrologie: «We behandelen meer vrouwen dan mannen, onder meer omdat vrouwen meer op zoek gaan naar een manier om zich beter te voelen en ook meer zorg dragen voor zichzelf».

Maar sofrologie kan voor iedereen nuttig zijn, bij alle tumortypes en in alle fases van de behandeling: radiotherapie, chemotherapie, chirurgie (voorbereiding op een ingreep) en hormoontherapie. Ze kan zittend of rechtstaand worden toegepast en duurt 45 minuten tot een uur. Vooraf is er een gesprek waarin we het doel vastleggen dat we na zes individuele sessies willen bereiken. De sofroloog komt nooit rechtstreeks tussen tijdens de behandeling  met chemotherapie of radiotherapie, maar altijd ervoor en erna. De enige vereiste om uit de sessies sofrologie profijt te halen en er resultaat en verandering mee te bereiken, is een persoonlijk engagement: geef uzelf de tijd, hou vol en oefen regelmatig, alleen bij u thuis, door bepaalde relaxatieoefeningen uit de sofrologie te herhalen».

Positieve feedback voor sofrologie bij kanker

Eerst dit: sofrologie is, zoals alle bodymind-technieken, een aanvulling op de behandeling en kan die dus nooit vervangen!

Het nut van de sessies sofrologie werd onderzocht door een studie die gevoerd werd bij patiënten met een borsttumor die daarvoor chemotherapie* kregen. De observatiestudie toont inderdaad een positieve impact aan op vermoeidheid, misselijkheid en vooral op de angst en de levenskwaliteit. De patiënten ondervonden de sofrologie als een hulp, ongeacht op welk moment - voor, na of tijdens de chemotherapie - ze ermee gestart waren. De techniek geeft ze de kans om actief betrokken te zijn bij hun behandeling en ze zo beter te aanvaarden.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 19/01/2016 - 12h18

*SOiNS - no 800 - november 2015

Gebaseerd op een interview met Chantal Barré, verpleegkundige en sofroloog (in de Caycediaanse sofrologie) aan het Curie-instituut in Parijs, verantwoordelijk voor de consultaties sofrologie. Chantal Barré is opgeleid aan de ’Académie de psychothérapie et de sofrologie’ in Parijs en heeft een master in de Caycediaanse sofrologie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB