PUBLICITÉ

Beter eten voor een beter geheugen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/04/2017 - 17h04
-A +A

De dieetleer onderzoekt de voedingswaarde van wat we eten en de ziekten die worden veroorzaakt door slechte eetgewoonten. Hangen de geheugenstoornissen, die zo frequent voorkomen bij het verouderen, ook af van wat er op ons bord komt? Een kort overzicht.

PUB

Glucose is de "brandstof" van de hersenen, maar welke rol spelen de vetten en de eiwitten?

Om goed te kunnen werken, hebben de hersenen zuurstof en suiker nodig. Als de hersenen onvoldoende glucose krijgen, kunnen ze minder goed werken. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Toronto onderzocht de rol van de andere voedingsstoffen, met name de eiwitten en de vetten. Hun bevindingen zijn vrij interessant: ze laten inderdaad uitschijnen dat elke voedingsstof, ook afzonderlijk ingenomen, de capaciteiten van de hersenenverhoogt. Maar elke voedingsstof geeft de hersenen op een andere manier een boost. Vetstoffen verbeteren bijvoorbeeld de concentratie, eiwitten versterken eerder het geheugen. Maar opgelet, deze studie uit 2001 heeft alleen de prestaties onderzocht in de minuten of het uur na de inname van diverse voedingsstoffen. Dat is dus heel iets anders dan een dieet dat bedoeld is om het geheugen in het algemeen te verbeteren of een dieet om geheugenstoornissen of zelfs dementie te voorkomen, aandoeningen die met ouder te worden kunnen optreden.

Het geheugen beschermen is uiteindelijk vooral gezond eten en leven

We moeten de zaken in hun geheel bekijken: het geheugen is een functie van de hersenen en de hersenen zijn een orgaan, dat net zoals de andere afhangt van de algemene gezondheidstoestand. Wat goed is voor het lichaam, is dus ook goed voor het geheugen.Enkele grote principes die u gemakkelijk kunt toepassen:

  • zorg voor een evenwichtige voeding met niet te veel vetten en suikers;
  • drink minder alcohol en rook niet;
  • beperk de inname van geneesmiddelen die inwerken op het zenuwstelsel, met name slaapmiddelen en kalmeermiddelen;
  • doe regelmatig aan lichaamsbeweging (fysieke activiteit).
Initialement publié par Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 10/12/2001 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/04/2017 - 17h04

Am J Clin Nutr 2001; 74: 687-93

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ