PUBLICITÉ

Bètablokkers beschermen het hart tegen adrenaline

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/12/2003 - 00h00
-A +A

Bètablokkers zijn de belangrijkste geneesmiddelen in de cardiologie. Ze verminderen de effecten van stress op het hart en beschermen na een infarct tegen recidives.

PUB

Na een hartinfarct is het belangrijk om het hart minder arbeid te laten verrichten, om een terugval te vermijden. Vandaar het nut van bètablokkers: ze verlagen de hartslag, het belangrijkste element van de hartarbeid.

Een constante bescherming van het hart

Zoals hun naam aangeeft, is het werkingsmechanisme van deze geneesmiddelen blokkerend: ze verhinderen de werking van adrenaline, het hormoon dat we afscheiden in stresssituaties en dat onze hartslag en onze bloeddruk verhoogt. Adrenaline wordt afgescheiden door de bijnieren (adrenal in het Engels, vandaar de benaming adrenaline) en zet zich vast op de bèta-adrenerge receptoren van hart en bloedvaten. Bètablokkers werken dan ook in op die receptoren. Bètablokkers hebben verschillende heilzame effecten: ze doen niet alleen de hartslag en de bloeddruk dalen, maar verminderen ook de prikkelbaarheid van het hart, dat daardoor weinig gevaar loopt voor sommige ritmestoornissen zoals extrasystolen. Dankzij de combinatie van die drie effecten hebben bètablokkers een groot vermogen om het hart constant te beschermen. Dat vertaalt zich concreet in een sterke daling van de mortaliteit na een hartinfarct en in een langere levensduur bij hartinsufficiëntie.

Enkele bekende bijwerkingen

Gezien hun eigenschappen hebben bètablokkers enkele bijwerkingen. De patiënt moet er goed van op de hoogte zijn vóór hij start met de behandeling:

  • hartgeleidingsstoornis bij een te trage hartslag (waardoor ze gecontra-indiceerd zijn bij sommige ritmestoornissen zoals een atrioventriculair block),
  • bronchoconstrictie en gevaar voor een aanval bij astmapatiënten,
  • samentrekking van de perifere slagaders, waardoor ze gecontra-indiceerd zijn bij arteritispatiënten en erectiestoornissen kunnen veroorzaken.
In de praktijk zal uw arts alle contra-indicaties uitsluiten vóór hij bètablokkers voorschrijft, en zal hij de behandeling aanpassen aan uw concreet geval. En wat de eventuele erectiestoornissen betreft: aarzel niet om ze te melden aan uw arts. Verstoren ze uw seksleven, dan zal uw arts moeten zoeken naar een andere, beter aangepaste behandeling.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/12/2003 - 00h00 Michel Fischbach, " Guide pratique du cardiaque " (" Praktische gids voor hartpatiënten "), Uitgeverij Frison Roche 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De aspirine van mijn hart Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Aspirine is een essentieel geneesmiddel voor het hart. De gebruikte dosissen zijn echter een heel stuk lager dan bij gebruik als pijnstiller.

Behandeling van hoge bloeddruk Geüpdatet op 08/04/2002 - 00h00

De sartanen zijn één van de families van bloeddrukverlagende middelen. Een recente vergelijkende studie uitgevoerd bij meer dan 10.000 patiënten levert het ontegensprekelijke bewijs van hun doeltreffendheid: sartanen verlagen de incidentie van vascul...

Radiologie: opgelet voor allergie! Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Bij sommige radiologische onderzoeken worden jodiumhoudende contraststoffen toegediend die, zoals de naam het zegt, het contrast van de bekomen beelden verhogen. Men kan echter allergisch zijn voor dergelijke contraststoffen en dat kan soms zware pro...

Vrijen doe je met je hart Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

'Dokter, na mijn infarct is ons huwelijk niet meer wat het geweest is. Vrijen doe je namelijk met je hart. En dat wil niet meer'. Seks en een hartprobleem; hoe ga je daarmee om?

Meer artikels