PUBLICITÉ

Betaald worden helpt om te stoppen met roken

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00
-A +A

De overheid, artsen, vrienden... iedereen is bereid om te helpen de rokers te overtuigen dat ze moeten stoppen met roken. En nochtans bestaat er een zeer doeltreffende methode om te stoppen: zich daarvoor laten betalen! Dat is in elk geval het besluit van een recent onderzoek.

PUB

Geld om te stoppen met roken?


Wanneer iemand stopt met roken, is de eerste die geld bespaart uiteraard die persoon zelf. Maar daar houdt het niet mee op! Een onderneming waar rokers werken, heeft er ook baat bij dat het personeel afstand doet van zijn rookgewoonte. Op de eerste plaats omwille van de verhoogde productie, maar bovendien zou de onderneming minder zieke personeelsleden tellen als niemand meer zou roken. Vandaar het idee om het stoppen met roken financieel te stimuleren.

Wat brengt stoppen met roken op?


In een studie die vorige maand gepubliceerd werd in de New England Journal of Medicine, was sprake van een vergelijkend onderzoek georganiseerd door een grote onderneming. Een deel van het personeel kreeg informatie over hulpprogramma's om te stoppen met roken. Een andere, vergelijkbare groep kreeg dezelfde informatie, met daarbovenop een financiële stimulans om die programma's te volgen en te stoppen met roken: de onderneming schonk 100 $ (ongeveer € 76) aan de werknemers om een volledig programma te volgen om te stoppen met roken, 250 $ om niet te roken gedurende 6 maanden en nog eens 400 $ voor 6 bijkomende maanden. De duur van de periode zonder sigaret werd bevestigd door een wetenschappelijke test om valsspelers te kunnen ontmaskeren… Het resultaat? In elke periode was het percentage van mensen die stopten met roken hoger in de groep die geld kreeg om te stoppen dan in de groep die alleen maar informatie over hulpprogramma's gekregen had. Ook het aantal deelnemers aan het hulpprogramma om te stoppen met roken was hoger bij de 'gesponsorde' groep.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00 K. Volpp, New England Journal of Medicine, februari 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken is besmettelijk! Geüpdatet op 05/08/2008 - 00h00

Wist u het al? Niet-roker zijn kan u ineens overkomen! Wanneer een collega of iemand uit uw kennissenkring ophoudt met roken, dan verhogen ook de kansen dat u binnenkort uw laatste sigaret uitduwt.

Tabaksontwenning: de rol van de arts Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Tabaksontwenning ervaren artsen vaak als een ondankbare taak. Het tabaksprobleem zou echter systematisch moeten worden besproken bij elke raadpleging van een patiënt die rookt. Roken heeft immers verwoestende effecten voor de gezondheid. Jammer genoe...

Stoppen met roken op internet: het werkt! Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Voor het eerst heeft een onderzoek aangetoond dat de ondersteuningsprogramma's op internet voor mensen die wensen te stoppen met roken wel degelijk resultaten opleveren. Een reden temeer om deel te nemen aan zo'n programma!

Meer artikels