PUBLICITÉ

Bescherm uw ogen tegen de zon!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/04/2005 - 00h00
-A +A

Of u nu met vakantie gaat in de bergen of onder de palmbomen, vergeet vooral niet om uw zonnebril mee te nemen. Net zoals voor onze huid beschikken we over een gezichtskapitaal dat door de minste zonneagressie dreigt te worden aangetast.

PUB

Net als de huid kunnen de ogen reageren op lichtagressie en hun cellen voortdurend vernieuwen. Hun zonkapitaal is echter beperkt, en bij een zeer hoge UV-straling raakt het te snel uitgeput, wat onze ogen kwetsbaar maakt. Naarmate de UV-stralen doordringen in het oog, kunnen alle weefsels aangetast raken.

Het oog is een zeer kwetsbaar orgaan

  • De oogleden zijn gevoelig voor zonnebrand, die op lange termijn huidkankers kan veroorzaken zoals melanoom, de ergste vorm.
  • De slijmvliezen die de binnenkant van de oogleden en het oogwit bekleden, raken ontstoken, wat een lelijke en pijnlijke verdikking van de bindvliezen kan veroorzaken.
  • Het hoornvlies kan één à twee uur na onbeschermde blootstelling aan de zon verzweren (keratitis). Worden die verzweringen niet behandeld, dan dreigen ze tot chronische keratitis te leiden.
  • Ook de ooglens kan aangetast worden door UV-stralen, waardoor de patiënt 5 tot 10 jaar vroeger cataract krijgt (troebeling van de lens).
  • Het netvlies: de toename van het aantal gevallen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) wordt misschien wel bevorderd door de sterkere UV-straling. Oorzaken: winter- en zomersporten (skiën, zeilen, strandsporten), maar ook herhaalde blootstelling aan sterker kunstlicht, dat soms UV-stralen bevat.

Om vooroordelen te bestrijden

Hoe donkerder de glazen, hoe meer bescherming ze bieden. Fout. Hoe doeltreffend de bescherming is, heeft niets te maken met de kleur van de glazen. Bewijs: niet-gekleurde correctieglazen kunnen UV-stralen tegenhouden. Omgekeerd filteren zeer donkere glazen niet noodzakelijk UV-stralen, ook al gaan ze weerkaatsing tegen. Het filtervermogen wordt gedefinieerd door een categorie van 0 (esthetische en comfortglazen) tot 4 (voorbehouden voor een uitzonderlijk sterk zonlicht, zoals in het hooggebergte). Maar opgelet: glazen van categorie 4 zijn af te raden achter het stuur! Ga na de keuze van de geschikte categorie ook na of de bril de CE-markering bevat. Groen, kastanjebruin, roze of blauw: de kleur van de glazen heeft geen enkel belang.Fout. Elke tint heeft een specifieke kwaliteit. Grijs of zelfs kastanjebruin of grijsgroen zijn aan te raden, want ze verstoren de kleurperceptie niet, en dat is essentieel voor wie met de wagen rijdt. Omgekeerd zijn blauw en roze af te raden omdat ze de perceptie van rood en blauw wijzigen. Prikkelende en rode ogen zijn alarmsignalen die erop wijzen dat u uw zonnebril moet opzetten. Fout. Deze symptomen wijzen er, net als tranerige ogen, pijn, het gevoel dat er een zandkorreltje in uw oog zit en fotofobie (lichtschuwheid), op dat u onvoorzichtig bent geweest, u onvoldoende hebt beschermd en uw ogen al zijn aangetast. U moet een arts raadplegen. Tot drie jaar zijn de ogen van kinderen bijzonder kwetsbaar. Fout. Ze blijven kwetsbaar tot in de adolescentie. Op 13 jaar is de ooglens nog zeer transparant en laat ze een te hoge dosis UV-stralen door. Vandaar dat u uw kind altijd onder een parasol moet zetten, een petje moet opzetten en een zonnebril moet leren dragen. Draag zelf een bril, om het goede voorbeeld te geven. Blondharige kinderen met bleke ogen zijn extra kwetsbaar. Opgelet ook voor gadgetbrillen. Geen zon, geen gevaar. Fout. Net als alle zonnestralen dringen UV-stralen op drie manieren door in de ogen: rechtstreeks, door diffusie of door reflectie. Mensen beschermen zich spontaan tegen rechtstreekse straling, maar letten vaak minder op straling bij bewolkt weer of op stralen die weerkaatst worden door water, zand, sneeuw of een witte muur. Ik heb geen bril nodig: ik draag lenzen. Fout. De meeste contactlenzen beschikken weliswaar over een UV-filter. In dat geval beschermen ze het hoornvlies, de lens en het netvlies doeltreffend tegen zonnestralen. Maar niet de oogleden, met gevaar voor bindvliesontsteking tot gevolg. Vandaar dat u er goed aan doet om bij hoge lichtsterkte of in het gebergte over uw lenzen ook nog eens een zonnebril te dragen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/04/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zorgt u goed voor uw ogen? Geüpdatet op 15/07/2005 - 00h00

Ons gezichtspotentieel is niet onuitputbaar en sommige situaties of risicofactoren kunnen het sneller aantasten dan andere. Als we ze kennen, kunnen we ze voorkomen en onze ogen zo langer sparen.

Ogen op reis Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

De blauwe hemel, de zon en de zee, het klinkt idyllisch, maar voor de ogen is een vakantie soms eerder een nachtmerrie. Meedogenloze UV-stralen en airconditioning zijn niet bevorderend voor de oogrust.

Bescherm deze zomer uw ogen Gepubliceerd op 07/07/2015 - 11h50

Ons gezichtsvermogen gaat met de jaren achteruit. Het is dus belangrijk dat we onze ogen beschermen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Enkele weetjes en nuttige tips.

Ook achter het stuur is een zonnebril verplicht Gepubliceerd op 13/08/2013 - 08h55

Op het strand, in de bergen of gewoon in de stad is het aanbevolen een zonnebril te dragen om zich te beschermen tegen de gevaren van zonnestralen. Ook autobestuurders krijgen de raad om met het oog op hun vakantie hun ogen te laten onderzoeken en ee...

Meer artikels