PUBLICITÉ

Bescherm uw ogen, eet vis!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00
-A +A

Omega 3 helpt ouderdomsmaculadegeneratie (OMD) niet alleen voorkomen, het vertraagt ook het proces ervan bij mensen die de oogaandoening al hebben. Mensen die OMD hebben of tot de risicogroep behoren, doen er dan ook goed aan om minstens drie keer per week vis te eten!

PUB

OMD, een gevaar voor iedereen

Ouderdomsmaculadegeneratie (OMD) is een oogaandoening die het centrale gedeelte van het netvlies aantast. Dat deel van het oog staat in voor het scherpere zicht (lezen, schrijven, waarneming van details, van kleuren…). Ongeveer 3% van de 50-plussers heeft last van OMD. Maar gezien de stijgende levensverwachting zou het aantal gevallen over twintig jaar verdubbeld kunnen zijn.
Het is dan ook belangrijk dat er preventiestrategieën en behandelingen voor deze aandoening uitgewerkt worden.

Voeding kan OMD helpen voorkomen

Stoppen met roken, in de gaten houden van gewicht en cholesterol én lichamelijke activiteit zijn allemaal elementen in onze levenshygiëne die OMD kunnen helpen voorkomen. Maar ook gevarieerd en evenwichtig eten kan daartoe bijdragen. Vooral de consumptie van omega 3 is belangrijk. Uit heel wat studies blijkt namelijk dat meervoudig onverzadigde vetzuren preventief werken bij OMD. Maar uit de laatste studie blijkt ook dat omega 3 eten OMD niet alleen voorkomt, maar het proces van de ziekte bij mensen die al OMD hebben ook afremt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00

Chiu C.J. et coll., Br. J. Ophtalmo, 2009, versnelde publicatie online.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Geüpdatet op 17/06/2014 - 11h32

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Deze vraag beantwoorden is zeer eenvoudig: omdat we steeds minder omega 3 eten en steeds meer omega 6. Maar hoe is het zover kunnen komen? En waarom is het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 zo belangrijk?

Omega 3 en 6, een wondermiddel? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h43

"Wat een mooi velletje heb je toch! Neem je omega ?" Dat hoor je keer op keer. De omega-vetzuren zijn een heuse hype, het begrip ‘omega’ is volledig in ons taalgebruik ingeburgerd. En het komt alvast beter over dan eicosapentaeenzuur of andere namen...

Meer artikels