PUBLICITÉ

Bescherm uw ogen, breng kleur op je bord!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 11h49
-A +A

Rood,  groen,  geel en het mooie paars van aubergines… Fruit en groenten eten is de beste manier om kleur te brengen op uw bord. Het is op de koop toe een gouden tip van de Brailleliga om uw ogen te beschermen.

PUB

Hoe beschermen fruit en groenten het gezichtsvermogen?

Fruit en groenten beschermen de ogen vooral door hun antioxiderende werking. Net als de rest van ons lichaam ondervinden onze ogen dagelijks de effecten van het verouderen, maar via de antioxidanten kunnen we ons er tot op zekere hoogte tegen beschermen. Zo verminderen ze het risico op ouderdomsmaculadegeneratie (OMD), de belangrijkste oorzaak van blindheid in ons land. Fruit en groenten hebben ook al hun nut bewezen in een wetenschappelijke studie rond preventie van cataract bij vrouwen (1). Bij de vrouwen die het meeste fruit en groenten aten, was het risico op ontwikkeling van de aandoening met 37% gedaald. Cataract is een veel voorkomende aandoening. Meer dan 25%  van de mannen en meer dan 30% van de vrouwen boven de tachtig wordt ermee geconfronteerd. Een studie uit 2009 (2) heeft ook bewezen dat fruit en groenten (vooral bladgroenten, die hebben het hoogste gehalte aan antioxidanten) de algemene gezondheid van het netvlies kunnen verbeteren.

Voeding en zien: niet alleen fruit en groenten tellen

De Brailleliga heeft besloten om dit jaar campagne te voeren rond het thema fruit en groenten en het belang ervan voor onze ogen. En dat zijn lang niet de enige elementen in onze voeding die goed zijn voor de ogen! Uit nog een andere studie (3) is gebleken dat onze ogen de catechine in groene thee opnemen. Die stof is een zeer krachtig antioxidant. Ook omega 3-vetzuren (4), eerder al aanbevolen ter preventie van heel wat verouderingsziekten, bieden bescherming tegen OMD.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/02/2017 - 15h02 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/02/2017 - 11h49

Persbericht van de Brailleliga. (1) Mares, J., Archives of Ophtalmology, juni 2010. (2) Stringham, J., Journal of Food Science. (3) Chu, K. Journal of Agricultural and Food Chemistry, februari 2010. (4) Archives of Ophthalmology, juni 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke levensmiddelen zijn goed voor de ogen? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Onze voeding beïnvloedt ook ons gezichtsvermogen. Omega 3, vitamines, pigmenten en andere antioxidanten zijn voedingsstoffen die de goede werking van onze oogcellen waarborgen. Waar zitten ze in en wat moeten we eten om goed te zien?

Omega-3-vetzuren: waar zitten ze zoal in? Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Eén zaak staat vast: we eten te weinig omega-3-vetzuren. De voedingsaanbevelingen concreet vertalen op ons bord, is echter een andere zaak! Ziehier enkele praktische tips om 'gezonder vet' te eten.

Meer artikels