PUBLICITÉ

Bescherm uw huid tegen de kou!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2016 - 10h03
-A +A

Je huid verwennen is 's winters geen luxe, maar een pure noodzaak.

De boosdoener is natuurlijk de kou. Die verzwakt de huid, waardoor ze gemakkelijker uitdroogt. In het slechtste geval gaat ze zelfs barstjes en kloven vertonen.

PUB

Hoe de huid beschermen?

We moeten onze huid elke dag tegen de kou beschermen door ze te voeden en te hydrateren met aangepaste cosmeticaproducten.
Het doel hiervan is om het evenwicht van de opperste, hydrolipide laag te herstellen. Die vormt een soort natuurlijke beschermende buffer van de huid, die onder invloed van de kou gemakkelijk verandert. Als die beschermlaag wegvalt, wordt onze huid gevoeliger, ze wordt rood en gaat bij de minste aanleiding jeuken. Als dat probleem langer duurt en erger wordt, kunnen er zelfs letsels ontstaan zoals barstjes en kloven, soms ook heuse plekken van droge huid. In dat geval moeten we naar een dermatoloog.

Om te voorkomen dat het zover komt, is het zeker in ons klimaat aangewezen om een hydraterende crème aan te brengen. Eén tot twee keer per dag volstaat normaal.
Mensen met een van nature droge huid moeten die extra goed verzorgen en gebruiken beter een iets vettere crème. Voor een vette huid is een product met een iets smeuïgere textuur aanbevolen (bijvoorbeeld liever crèmes dan gels). Mijd in dat geval te vette crèmes, want zo kunnen de poriën verstopt raken.

's Winters mijdt u beter ook een te agressieve reiniging van de huid.
Wees ook niet bang om te breken met uw gewoonten. Waarom niet overschakelen naar zeep zonder zeep, of een zachte reinigingsmelk in plaats van uw vaste product. Producten die moeten gebruikt worden met water drogen de huid altijd meer uit.
 

Handen en lippen: gevaarlijke zones

Onze handen vragen, net zoals onze lippen, extra aandacht omdat ze van nature met slechts weinig beschermende elementen zijn uitgerust, zoals talg bijvoorbeeld.
's Winters zijn ze bovendien constant blootgesteld aan de kou en de wind, waardoor ze nog gevoeliger worden.
Denk erom om uw handen na elke wasbeurt zorgvuldig te drogen en wrijf ze verschillende keren per dag in met een hydraterende en beschermende crème op basis van glycerine of glycerol. Die elementen binden het water aan de huid. Vergeet ook geen handschoenen aan te trekken als u naar buiten gaat: bescherming via de kledij is net zo belangrijk als het gebruik van cosmetische producten.
Ook onze lippen vragen extra aandacht, want onder invloed van vocht in combinatie met kou springen ze gemakkelijk. Hoe kunt u voorkomen dat ze gaan jeuken en barsten? Eén oplossing: wrijf ze geregeld in met een beschermende lippenbalsem en doe af en toe en kuur met een speciale crème voor lippencontour om het waterevenwicht te herstellen.
 

Initialement publié par Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste le 18/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/01/2016 - 10h03
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe gebarsten lippen opmaken? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h07

’s Winters zien onze lippen af van de kou en het vochtige weer. Ze worden broos en soms barsten ze zelfs en komen er kloven . Verdragen ze dan geen make-up meer? Toch wel… We moeten alleen weten hoe het aan te pakken.

Tips voor een mooie huid in de winter Gepubliceerd op 13/01/2015 - 11h50

Onze huid reageert op de weersomstandigheden, vooral ons gezicht en onze handen zijn kwetsbaar. Uitdroging is een reëel gevaar, omdat door de kou de bloedvaten samentrekken en de bloedsomloop verstoord raakt. Het gevolg is dat de talgproductie daalt...

Weet u hoe u uw huid ’s winters moet verzorgen? Gepubliceerd op 22/12/2017 - 11h27

‘s Winters droogt onze huid makkelijk uit . Behalve die kou is er nog de verwarming in huis, in de auto, de winkels, en die droogt de lucht uit waardoor onze huid vocht verliest . Maar daar valt iets aan te doen. Met de juiste verzorging wordt onze h...

4 tips voor prachtige lippen... Geüpdatet op 02/10/2007 - 00h00

Iedereen weet dat verleiden begint met een mooie glimlach. En een mooie sensuele mond is een onweerstaanbare troef voor elke aantrekkelijke vrouw... Op voorwaarde natuurlijk dat de vrouw haar lippen goed doet uitkomen. Met deze 4 tips beschikt ook u...

Meer artikels