PUBLICITÉ

Bescherm uw gehoor zoveel mogelijk

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/05/2015 - 09h05
-A +A

Op elke leeftijd moeten we eraan denken: ons gehoor is een zeer kwetsbaar zintuig dat, zoals elk orgaan, veroudert. Deze veroudering is onvermijdelijk, maar we kunnen toch maatregelen nemen om ze te vertragen of ten minste om te vermijden dat ze versneld plaatsvindt.

PUB

Welke zijn de eerste symptomen van gehoorverlies?

De eerste symptomen van gehoorverlies uiten zich door een vermindering van de waarneming van hoge tonen. Sommigen hebben bijvoorbeeld meer moeite om een vrouwenstem waar te nemen. Vanaf dat ogenblik is een gehoorapparaat de enige mogelijke oplossing om het probleem te compenseren. Daarom is het belangrijk om regelmatig en bij de minste twijfel uw gehoor te laten controleren. Maar opgelet: gehoorverlies treedt meestal zeer geleidelijk op, waardoor heel wat mensen zich daar niet van bewust zijn. Bovendien ontwikkelen we automatisch strategieën die het ons mogelijk maken een klein gehoorverlies te compenseren: bijvoorbeeld door de persoon recht aan te kijken, en soms zelfs door de beweging van de lippen te volgen. Enkel een gehoortest of gehoormeting kan een vroegtijdig bewijs leveren van het gehoorverlies.

Hoe kunnen we gehoorverlies voorkomen?

Niet alleen jongeren, maar iedereen kunnen we alleen maar aanraden om hun oren te beschermen tegen overdreven en extreme geluidsbronnen. De cellen van het binnenoor zijn uiteraard onderhevig aan veroudering, maar heel wat factoren kunnen die veroudering ook versnellen. We denken bijvoorbeeld aan gehoorschade veroorzaakt door overdreven en herhaalde blootstelling aan lawaai.
Eén tip geldt boven alle andere: vermijd uw oren bloot te stellen aan dergelijke risico's. Velen voelen zich aangetrokken door luide muziek. Daarbij hebben de omstandigheden en het gebruikte materiaal een enorme evolutie doorgemaakt. Discotheken, concerten, mp3-spelers, muziekinstallaties... Let op het geluidsniveau en op de duur van de blootstelling. Denk eraan dat hoe hoger het geluidsniveau is, des te groter het risico is en des te sneller gehoorschade optreedt. Hetzelfde geldt voor de duur van de blootstelling aan het lawaai.

Bent u een echte liefhebber van luide muziek of wordt u beroepsmatig aan veel lawaai blootgesteld (als muzikant, geluidstechnicus...), probeer dan deze enkele raadgevingen op te volgen:

  • Maak gebruik van oordoppen tijdens concerten of discoavonden.
  • Blijf niet in de buurt van de luidsprekerboxen staan.
  • Gun uzelf regelmatig een pauze in de loop van de avond of tussen de optredens door.
  • Bezorg uw oren - na een avondje in een discotheek, na een concert of een festival - voldoende tijd om te recupereren. Beperk het lawaai tot een minimum gedurende de 12 tot 24 volgende uren.
  • Beperk het geluidsniveau van uw walkman, mp3-speler, autoradio, muziekinstallatie...
  • Verminder de periode waarin u aan een hoog geluidsniveau wordt blootgesteld. Per week mag de blootstelling de volgende normen niet overschrijden:
  • 20 uur aan 93 dB (mp3-speler, autoradio),
  • 4 uur aan 100 dB (mp3-speler op een hoger geluidsniveau, bar of kroeg waar luide muziek wordt gespeeld),
  • 2 uur aan 103 dB (discotheek).

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/07/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/05/2015 - 09h05

"Le praticien et l'environnement" (De praktiserende arts en de omgeving), Le Quotidien du Médecin, 5 juni 2009.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wereldbeker voetbal: let op uw oren Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Vuvuzela's , toeters , fluitjes, maar ook trommels en nationale volksliederen, zijn allemaal geluidsbronnen waarvoor supporters op hun hoede moeten zijn tijdens het WK voetbal. In een stadion , in het bijzonder tijdens een evenement van deze omvang,...

Gehoortumor: opgelet voor lawaai Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h39

Een neurinoom van de gehoorzenuw is een goedaardige tumor, die zich echter vaak ontwikkelt en dan de hersenen aantast. Deze aandoening kan dus een echt probleem vormen. Het lijkt erop dat mensen die aan intense geluiden worden blootgesteld vatbaarder...

Slijtage van het gehoor, het is presbyacusis... Gepubliceerd op 19/05/2017 - 15h18

Vanaf 50 jaar vermindert het gehoor geleidelijk: men noemt dat fenomeen leeftijdsgebonden gehoorverlies of presbyacusis . Uiteraard wordt dit fenomeen niet door iedereen op dezelfde manier ervaren. Er bestaan inderdaad verergerende factoren van presb...

Meer artikels