PUBLICITÉ

Bescherm u doeltreffend tegen de zon

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/06/2005 - 00h00
-A +A

De zon staat momenteel op zijn hoogst, dus moet u zich goed beschermen tegen UV-stralen. Enkele tips voor een "huidvriendelijke" zomer.

PUB

De zon is een echte kerncentrale. Licht omvat maar een klein deel van het zonnespectrum en bestaat uit UV-stralen. Die vallen op hun beurt uiteen in UV-A-stralen (lang), UV-B-stralen (middellang) en UV-C-stralen (kort). De lichtstralen gaan door de atmosfeer, worden er gefilterd en ontdaan van hun voor de mens dodelijke golflengten, en dringen door in de huid, waar ze tal van biologische en metabolische reacties op gang brengen. De lichtenergie die ons bereikt, omvat slechts 10 % UV-stralen, maar die zijn wel biologisch zeer actief en dringen vrij diep door in onze huid.

Enkele anti-UV-tips

* Gebruik zonproducten die een beschermingsfactor bevatten tegen UV-A- en UV-B-stralen. Smeer u in om de twee uur en na elke zwembeurt. Bescherm en voed uw lippen met een balsem die een UV-filter bevat. Er bestaan nu ook dagcrèmes met UV-filter om de huidveroudering te bestrijden die in elk seizoen veroorzaakt wordt door de UV-stralen. * Een zonnebril is niet alleen een trendy accessoire, maar beschermt ook daadwerkelijk de ogen. Kies er één die aangepast is aan uw gezicht en uitgerust is met anti-UV-glazen. Voor wie lenzen draagt, bestaan er speciale lenzen met anti-UV-bescherming. * 's Zomers dragen we graag heldere kleuren. Toch houden donkere tinten beter UV-stralen tegen. Katoen is licht en dus ideaal voor de zomer, maar polyester beschermt de huid beter tegen de schadelijke effecten van de zon. Bescherm uw gezicht en hals door een hoed of pet te dragen. U kunt voortaan zelf uw kleren behandelen met een wasproduct dat beschermt tegen UV-stralen (met beschermingsfactor 30). Er is ook anti-UV-kledij op de markt. * De zon is het schadelijkst tussen 12 en 15 uur. Zoek tijdens die uren de schaduw op. In sommige landen (waaronder Frankrijk) wordt bij het weerbericht ook elke dag de intensiteit van de UV-straling vermeld. * Wat is er prettiger dan een fris biertje of wit wijntje drinken op een terras? Maar opgelet: alcohol doet de huid uitdrogen. Drink dus veel water.

Een verwittigd man is er twee waard!

We hebben weliswaar de zon nodig voor ons lichamelijk en geestelijk evenwicht, maar overdaad schaadt. Geniet er met mate van, anders betaalt u vroeg of laat de prijs.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/06/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zomer: bereid u voor op de zon! Gepubliceerd op 05/06/2012 - 12h20

Doet u alles om klaar te zijn voor de zomer en vooral uw huid op de zon voor te bereiden? Een overzichtje van wat u wel en niet moet doen om de hele zomer lang een mooie huid te hebben en veroudering tegen te gaan.

Zon: bescherm uw ogen! Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

We horen heel veel spreken over de schadelijke invloed van de zon op de huid, maar de UV-straling is ook gevaarlijk voor onze ogen . Zorg er dus voor dat u het hele jaar door, en zeker in de zomer, uw zonnebril op zak hebt, en kies er niet zomaar een...

Uitkijken voor de winterzon Gepubliceerd op 20/01/2016 - 10h00

Zowel mensen die de wintervakantie doorbrengen in de zon als mensen die voor de bergen kiezen, moeten uitkijken voor de zon en meer bepaald de UV stralen die huidkanker kunnen veroorzaken. Hoe u uw huid tegen de zon moet beschermen, verneemt u hier.

Meer artikels