PUBLICITÉ

Bescherm kinderen tegen thuisongevallen

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen en zijn dan ook de eerste slachtoffers van thuisongevallen. Toch zouden de meeste van die ongevallen met eenvoudige voorzorgsmaatregelen en gezond verstand vermeden kunnen worden. Hieronder leest u welke maatregelen u moet nemen voor een veilige thuisomgeving, kwestie van onaangename verrassingen te vermijden. Voorkomen is beter dan genezen!

PUB

Kinderen lopen een zeer hoog risico op ongevallen in het dagelijkse leven, die ernstige functionele, psychomotorische of esthetische gevolgen kunnen hebben. Elk jaar wordt 12 tot 15 % van de kinderen het slachtoffer van een ongeval thuis, op school of tijdens een ontspanningsactiviteit. Dergelijke ongevallen komen vooral voor in de vroege kinderjaren (tussen 1 en 5 jaar) en bij het begin van de adolescentie (tussen 10 en 14 jaar). We stellen ook vast dat er meer ongevallen gebeuren binnenshuis dan buitenshuis. De keuken is daarbij de gevaarlijkste plek. Preventie is dan ook essentieel om de frequentie en de ernst van de verwondingen te verminderen. Daarbij is er een belangrijke taak weggelegd voor gezondheidseducatie, niet alleen voor het kind, maar voor heel het gezin. Spoor de belangrijkste risico's op en neem de nodige maatregelen om drama's te voorkomen.

Opgelet voor valpartijen!

Elke valpartij waarbij het kind van hoger valt dan het lang is, kan gevaarlijk zijn. Verlies uw baby nooit uit het oog als hij op de verzorgingstafel ligt en zet uw antwoordapparaat aan. Bewaak uw kind als het in een hoge stoel zit. Plaats een loopstoeltje of een ligstoel nooit op een tafel. Is uw kind jonger dan zes jaar, leg het dan nooit in een stapelbed. Zodra uw kind alleen loopt of bijna alleen loopt, begint het zijn omgeving te verkennen en dreigt het valpartijen te maken. Plaats veiligheidshekken, zodat het niet tot bij een trap, een balkon of een venster kan.

Brandwonden: opgelet in de keuken

Eén op de vier personen die brandwonden oplopen, is jonger dan vijf jaar. De risicosituaties zijn talrijk: opspattend heet water, contact met te warm water, brandwonden door hete toestellen (strijkijzer, elektrische plaat, ovendeur enz.), zonder de brandwonden te vergeten door elektriciteit. Laat uw kind zo vroeg mogelijk kennismaken met het gevoel van extreme warmte. Plaats potten en pannen nooit met de steel naar buiten. Hou lucifers en aanstekers altijd buiten hun bereik. Hou kinderen uit de buurt van de ovendeur, elektrische platen en strijkijzers.Drink geen warme drank als u uw kind in uw armen neemt. Schakel elektrische huishoudtoestellen uit na gebruik. Vermijd stopcontacten die uitsteken uit de muur. Gebruik beschermplaatjes (kinderbeveiliging).

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00 Allo maman bobo, C. Duval & I. Plaisant. Flammarion. Les carnets de la prévention. CEPR (Centre européen de prévention des risques, Europees Centrum voor Risicopreventie). Protéger vos enfants, J.P. Lechien & B. Jolivet. Institut de prévention des accidents domestiques (Instituut voor de preventie van thuisongevallen).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ