PUBLICITÉ

Bescherm deze zomer uw ogen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/07/2015 - 11h50
-A +A

Ons gezichtsvermogen gaat met de jaren achteruit.

Het is dus belangrijk dat we onze ogen beschermen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Enkele weetjes en nuttige tips.

PUB

Zon? Opgelet voor uw ogen!

Het is van cruciaal belang dat u uw ogen tegen de zon beschermt.
Anders dan onze huid kunnen onze ogen geen zonnebrand oplopen. Door de afwezigheid van zo'n waarschuwingsignaal vergeten we vaak de gevaren van de ultraviolette straling voor onze ogen.

Een zonnebril is absoluut noodzakelijk, het hele jaar door en overal, maar de ene zonnebril is de andere niet.

Donkere glazen alleen volstaan niet. Ze zijn zelfs gevaarlijk. Ze beschermen enkel tegen verblinding, waardoor de pupillen groter worden en onze ogen heel veel UV-stralen binnenkrijgen.
Een goede zonnebril moet het CE-label dragen en tot een van de vijf categorieën van bescherming behoren: van 0 (esthetische en comfortglazen) tot 4 (voor de donkerste glazen, type bril voor in het hooggebergte). De vermelding van de categorie garandeert dat de glazen de UV-stralen filteren.

Wat als ik lenzen draag?

De meeste contactlenzen zijn voorzien van een UV-filter. Deze beschermt het hoornvlies, de ooglens en het netvlies tegen de zonnestralen. Probleem is hier dat de oogleden niet beschermd zijn en er gevaar is voor bindvliesontsteking (conjunctivitis). Bij sterke zonnestraling of in de bergen wordt aangeraden om naast lenzen ook nog een zonnebril te dragen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/07/2015 - 11h50

ASNAV, Association française nationale pour l'amélioration de la vue.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zorgt u goed voor uw ogen? Geüpdatet op 15/07/2005 - 00h00

Ons gezichtspotentieel is niet onuitputbaar en sommige situaties of risicofactoren kunnen het sneller aantasten dan andere. Als we ze kennen, kunnen we ze voorkomen en onze ogen zo langer sparen.

Bescherm uw ogen tegen de zon! Geüpdatet op 05/04/2005 - 00h00

Of u nu met vakantie gaat in de bergen of onder de palmbomen, vergeet vooral niet om uw zonnebril mee te nemen. Net zoals voor onze huid beschikken we over een gezichtskapitaal dat door de minste zonneagressie dreigt te worden aangetast.

Ook achter het stuur is een zonnebril verplicht Gepubliceerd op 13/08/2013 - 08h55

Op het strand, in de bergen of gewoon in de stad is het aanbevolen een zonnebril te dragen om zich te beschermen tegen de gevaren van zonnestralen. Ook autobestuurders krijgen de raad om met het oog op hun vakantie hun ogen te laten onderzoeken en ee...

Ogen op reis Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

De blauwe hemel, de zon en de zee, het klinkt idyllisch, maar voor de ogen is een vakantie soms eerder een nachtmerrie. Meedogenloze UV-stralen en airconditioning zijn niet bevorderend voor de oogrust.

Meer artikels