Beroepsziekten: beter erkend!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00
-A +A

De voorwaarden voor schadeloosstelling door het Fonds van Beroepsziekten worden aangepast aan de Europese aanbevelingen. Dit zou tot gevolg moeten hebben dat de uitkeringen vlotter verlopen.

PUB

Begin deze maand heeft Minister Vandenbroucke de uitbreiding van de lijst van beroepsziekten goedgekeurd. Dit is een belangrijke beslissing. Het betreft weliswaar zeldzame of weinig ernstige ziekten, maar ze kunnen voortaan toch in aanmerking komen voor een uitkering door het Fonds voor Beroepsziekten. Bepaalde aandoeningen hebben een andere naam gekregen om de Belgische lijst beter te laten overeenstemmen met de Europese aanbevelingen.Het zou ons te ver leiden om hier alle beroepsziekten op te sommen. U vindt de lijst in de referenties.

Zeldzaam, maar ernstig...

Enkele ziekten die aan de lijst werden toegevoegd, zijn:

  • Metaalkoorts: dit is een aandoening die gelijkt op griep en die wordt veroorzaakt door het inademen van oxiden van metalen zoals zink, koper, tin, magnesium, enz.
  • Stibiose: dit is een goedaardige vorm van silicose die optreedt na blootstelling aan antimoonstof (een kostbaar metaal). De ziekte is zeldzaam: in België wordt immers weinig met antimoon gewerkt.
  • Hemolytisch syndroom ten gevolge van antimoon: deze zeer ernstige, maar gelukkig zeldzame ziekte wordt gekenmerkt door vernietiging van de rode bloedcellen. De ziekte wordt vooral gezien bij arbeiders die elektrische batterijen onderhouden.
De lijst is lang. Gewrichtsaandoeningen staan reeds sinds de jaren '70 op de lijst, maar voordien werd geen onderscheid gemaakt tussen gewrichtsaandoeningen van de ledematen en van de wervelkolom. Daarin wordt nu wel een onderscheid gemaakt, wat zeker zal leiden tot billijker uitkeringen.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00 Persmededeling van Minister Vandenbroucke (3/05/02)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Coeliakie Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Coeliakie werd lange tijd beschouwd als een zeldzame aandoening, maar ze komt vaker voor dan wordt gedacht. Coeliakie is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door inname van gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in talrijke graangewassen. D...

Sulfiet: bent u er het slachtoffer van zonder het te weten? Gepubliceerd op 23/08/2016 - 14h51

Misschien kent u sulfiet wel, de stof die u soms hoofdpijn bezorgd na het drinken van een glas (slechte) witte wijn of rosé. Maar weet u dat ook onze voeding vol sulfiet zit ? We kunnen er zelfs een intolerantie voor sulfiet door ontwikkelen, maar da...

Geheugenproblemen of de ziekte van Alzheimer? Gepubliceerd op 08/06/2017 - 17h06

Een slecht geheugen hebben of de ziekte van Alzheimer krijgen is niet hetzelfde. Maar veel mensen beginnen zich al ongerust te maken als ze drie keer in één week vergeten waar ze hun sleutels gelaten hebben…... Artsen kunnen nochtans vrij snel achter...

Meer artikels